Romersk køkken i danske gryder

For første gang kan danskere i praksis afprøve 2000 år gamle opskrifter

Romersk køkken i danske gryder

Fra oldtiden har vi overleveret mange opskrifter, men de er vanskelige at læse og næste umulige at bruge. Dels er de fyldt med mange specielle ord, dels er de så kortfattede, at kokken, der ikke kender denne kulinariske tradition, snart kommer i vildrede.

Det har Anne Knudsen, Tue Søvsø og Chr. Gorm Tortzen nu rådet bod på. De er dygtige til både latin og madlavning og har udgivet bøger om begge dele; her tænker jeg blandt andet på Anne Knudsens fine kogebog ”Rolig nu”.

Hertil kommer, at forfatterne har prøvet opskrifterne, og efter den kortfattede latinske tekst og oversættelse følger en moderne udgave skrevet, som opskrifter skrives i dag. Og endelig har de forslag til, hvilke moderne madvarer man skal vælge for at ramme den særlige romerske smag.

Resultatet er en romersk kogebog, der faktisk kan bruges, så man kan komme til at opleve den romerske madsmag. Den var temmelig forskellige fra vores. Romerne levede forholdsvis vegetarisk til daglig, alle mulige stærke sovser betød meget i deres køkken, og de manglede fødevarer, som vi i den grad forbinder med Middelhavskøkkenet: tomater, hvidløg, kartofler, peberfrugter og appelsiner. Citroner, som romerne kendte fra 200 e.Kr., brugte de nærmest ikke.

Opdagelsen af Sydamerika og det, at vi drikker vin ublandet, er to af de få større fremskridt siden oldtiden. Til gengæld sødede romerne deres mad med honning, sød vin og søde frugter – vores industrielt fremstillede sukkerarter fra rør, roer og så videre kendte de nemlig heller ikke.

Det er et køkken med en anderledes smag, og det kan vi altså prøve nu. Bogen er ikke for dagligmad til den travle familie med småbørn, for både forberedelsen og udførelsen tager tid. Men den er en fin lille bog at have for dem, der holder af at eksperimentere og lære nyt i deres køkken, og samtidig får de indblik i et stykke interessant stykke kulturhistorie om mad og spisevaner – en af de helt lange linjer i historien.

Kristeligt Dagblad bragte i lørdags et interview med Anne Knudsen om bogen. Læs interviewet her.