Roskildes “dåbsattest” kommer hjem på besøg i Danmark

I dag åbner en udstilling på Roskilde Museum med et over 900 år gammelt dokument, som for første gang i historien nævner Roskilde ved navn.

Direktør på ROMU, Morten Thomsen Højsgaard, betegner selv Ely-dokumentet som “Roskildes dåbsattest”.
Direktør på ROMU, Morten Thomsen Højsgaard, betegner selv Ely-dokumentet som “Roskildes dåbsattest”. Foto: Trinity College Library, Cambridge/Roskilde Museum/Pressefoto.

Fra i dag og frem til midten af september er det muligt at se stykke vaskeægte danmarkshistorie på Roskilde Museum.

ROMU - Museerne i Roskilde har nemlig på spektakulær vis fået lov at låne et dokument, der aldrig før har forladt engelsk jord.

Ely-dokumentet, som det hedder, er opkaldt efter Ely-klosteret i England, som i 1022 fik overdraget et stykke jord af Knud den Store, som på det tidspunkt konge over både Danmark og England.

I den forbindelse blev der udfærdiget og underskrevet et dokument, blandt andet af biskoppen i Roskilde, som hed Gerbrand.

Og det er første gang i verdenshistorien at navnet “Roskilde” (eller “Roscylde’, som det blev stavet i middelalderen) optræder på skrift. Det oprindelige dokument er gået tabt, men i 1100-tallet udfærdigede munkene på klostrene en kopi af dokumentet. Og det er den, som nu er kommet på til Roskilde fra sin vante plads på Cambridge Universitet i England.

Torsdag blev udstillingen indviet ved en reception, hvor både Roskildes borgmester Tomas Breddam (S) og biskoppen i Roskilde stift Peter Fischer-Møller holdt tale. Benævnelsen af Roskilde har nemlig i år 1000-års-jubilæum.

Direktør på ROMU, Morten Thomsen Højsgaard, har svært ved at skjule sin begejstring, når han taler om Ely-dokumentet.

“Det er et overordentligt sjældent og værdifuldt dokument - og det har været en højst besværlig sag at få det her til Roskilde,” siger han.

Museet opdagede oprindeligt dokumentet i en digital database fra Cambridge University over historiske dokumenter. På grund af Englands udtrædelse af EU fandtes der ingen aftaler om udlåning af kulturartefakter mellem England og EU.

Og ikke nok med det: I løbet af den årelange proces for at få lov at låne Ely-dokumentet opdagede englænderne, at det aldrig før har været uden for landets grænser.

Og når det er tilfældet, kræver det en godkendelse fra the Arts Council, som er en engelsk instans, der træffer beslutning angående den slags uvurderlige genstande.

“Men det lykkedes, og vi er enormt glade for at have fået lov til at udstille det fysiske dokument på museet,” siger Morten Thomsen Højsgaard.

Han betegner selv dokumentet som “Roskildes dåbsattest”. Han peger også på, at dokumentet ikke kun har betydning for Roskilde. Der står nemlig også noget bemærkelsesværdigt på latin, lige under underskriften fra biskop Gerbrand, med henvisning til hans placering i verden: “Blandt danernes folk”.

“Alle kender Harald Blåtand og Jellingstenen, som er i vores pas, og betegnes som Danmarks dåbsattest. Men Ely-dokumentet viser os, hvordan forståelsen af at være dansker og en del af Danmark også fandtes andre steder i tiden efter at Danmark blev kristent. Det er også enestående interessant,” siger Morten Thomsen Højsgaard.

Han opfordrer alle interesserede til at gribe chancen og tage til Roskilde Museum og se Ely-dokumentet.

“Der går nemt tusind år, før det er i Danmark igen, efter vi har sendt det tilbage iil september,” griner han.

Læs mere om det historiske dokument og Roskildes historie i tillægget "Himmelske dage", der følger med avisen i dag.