Rushdie: Det var en forstyrret tanke

Salman Rushdie indrømmer i tv-interview, at det var ren forstillelse, da han for 18 år siden sagde, han havde fornyet sin muslimske tro

Jeg var mere ude af balance, end jeg nogen sinde havde været før. Men du kan ikke forestille dig det pres, jeg var under, fortæller en åbenhjertig Salman Rushdie. -
Jeg var mere ude af balance, end jeg nogen sinde havde været før. Men du kan ikke forestille dig det pres, jeg var under, fortæller en åbenhjertig Salman Rushdie. -.

Tilbage i 1990 kom forfatteren Salman Rushdie med en dengang opsigtsvækkende erklæring, som han nu indrømmer var falsk.

Det var to år efter, bogen De sataniske vers var udkommet, og han havde en dødsdom fra ayatollaherne i Iran hængende over hovedet og store dele af verdens muslimer på nakken.

I et forsøg på afmontere vreden udsendte han en erklæringen. Heri påstod han, at han havde fornyet sin muslimske tro, at han tog afstand fra angrebene på islam i sin bog, og at han ville arbejde for en bedre forståelse af religion i verden.

Men i et kommende tv-interview tager han markant afstand fra erklæringen.

Det var en forstyrret tanke. Jeg var mere ude af balance, end jeg nogen sinde havde været før. Men du kan ikke forestille dig det pres, jeg var under, fortæller en åbenhjertig Salman Rushdie i et kommende tv-interview med psykoterapeuten Pamela Connolly. Hun er blevet berømt på at få kendte til at tale meget åbenhjertigt om sig selv på tv.

Jeg troede, jeg kom med en erklæring om at være med i et fællesskab. Men så snart jeg havde sagt det, kunne jeg have revet min tunge ud. Det var det øjeblik, hvor jeg nåede den absolutte bund. Jeg oplevede, at min egen overlevelsesmekanisme var min integritet. Folk, mine venner, var vrede på mig, og det var den eneste reaktion, jeg bekymrede mig om, siger nobelpristageren i interviewet ifølge avisen The Times.

Den nu 60-årige Salman Rushdie er ud af en shiamuslimsk familie fra Bombay i Indien, men har aldrig betragtet sig selv som troende.

Jeg havde brugt fem år på at skrive en bog. Jeg havde gjort mit bedste. Men at blive lagt for had og blive betragtet som værdiløs var forfærdeligt. Jeg tænkte, at hvis det er, hvad du opnår ved at skrive, så kan du lige så godt blive buskonduktør, husker Salman Rushdie. Hans nye roman The Enchantress of Florence er netop udkommet på engelsk.

norum@kristeligt-dagblad.dk