Ny S-kulturordfører: Noget kultur er ikke finere end andet

Kasper Sand Kjær er ny kulturordfører for Socialdemokratiet. I hans aktuelle udmeldinger på området slår han fast, at håndbold og ballet er lige fin kultur. Udspillet møder kritik, men Kjær slår fast, at det ligger i forlængelse af partiets hidtidige kulturpolitik

Kasper Sand Kjær (født i 1989) har været kulturordfører for Socialdemokratiet siden juni. Han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2019. – Foto: Steen Brogaard og Daniel Becerril/Reuters/Ritzau Scanpix.
Kasper Sand Kjær (født i 1989) har været kulturordfører for Socialdemokratiet siden juni. Han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2019. – Foto: Steen Brogaard og Daniel Becerril/Reuters/Ritzau Scanpix.

Kasper Sand Kjær, kulturordfører for Socialdemokratiet, i går skrev du i en kronik i dagbladet Politiken, at ”der er lige så meget kultur i håndbold som ballet”. Hvad var din baggrund for at skrive det?

Det er jo, at vi det seneste år har haft en kulturdebat om, hvorvidt der er lige meget kultur i håndbold og ballet, og om de to er lige fine. Jeg ville gerne sætte nogle flere ord på, hvorfor det for os i Socialdemokratiet ikke giver mening at stille de to ting op imod hinanden. For der er lige meget kultur i håndbold og ballet, og selvom det selvfølgelig ikke er den samme slags kultur, rummer begge dele enormt meget værdi for samfundet, fællesskabet og den enkelte.

Hvordan adskiller det sig fra tidligere kulturordfører Jan Johansens (S) syn på kultur?

Det, tror jeg ikke, adskiller sig.

Men Jan Johansen har tidligere sagt til Kristeligt Dagblad, at håndbold er lige så dannende som teater, ”hvis ikke mere dannende”. Er det så ikke noget nyt, når du nu slår fast, at det ene ikke er bedre end det andet?

Nej, det er nok i virkeligheden at sætte nogle flere ord på og udfolde, hvorfor det for os er helt afgørende, at vi ser kulturen bredt, sådan som danskerne flest oplever den. Nogle kan lide at gå i teatret, andre kan lide at gå til håndbold, og vi er nok rigtig mange, der kan lide begge dele. Jeg synes, vi skal passe på med at sige, at det ene er finere end det andet.

Jan Johansen gjorde en dyd ud af, at han ikke kendte noget til ballet eller finkultur. Han har også i april sagt til Kristeligt Dagblad, at ”de, der slår tonen an herhjemme, er finkulturen. Det vil jeg lave om på”. Har Jan Johansen gået for hårdt til finkulturen?

Nej, det vil jeg ikke sige. Men Jan skal jo selv udfolde, hvad han mener. Det, synes jeg ikke, er min rolle.

Socialdemokratiets kulturpolitik har jo mødt meget kritik det seneste halve år. Skal du nu rydde op?

Nej, det tænker jeg ikke. Min opgave er at forklare, hvad vores holdninger og politik er. Det er en del af det, jeg forsøger med min kronik.

Hvad vil I konkret gøre på området?

Der er mange ting. Det er noget af det, vi skal udfolde over de kommende år. Lige nu er det klart, at coronakrisen er det altoverskyggende tema for store dele af kulturlivet. Vi skal til at diskutere genåbningens fase fire: Hvad kan vi skabe af rammer, så mere kan åbne? Og hvordan kan vi kompensere for de tab, der måtte være for dem, der ikke kan åbne endnu? Det er den store opgave, som lige nu står og blinker.

Men hvis vi nu forestiller os, at vi spoler lidt længere frem i tiden, til coronakrisen er under kontrol, hvad vil Socialdemokratiet så konkret på kulturområdet?

Kulturminister Joy Mogensen (S) har for nylig sagt, at hun vil komme med masser af kulturpolitik på den anden side af coronakrisen. Vi skal se på, hvad vi kan gøre for både at udbrede den del af kulturen, som mange i dag ikke oplever. Til det har vi en masse gode erfaringer fra sommeren og coronatiden, vi kan trække på. Så skal vi selvfølgelig også se på, om der er de rigtige rammer for, at kulturlivet kan udfolde sig. Det glæder jeg mig til at drøfte med hele kulturlivet, når vi enten er på vej ud af corona, eller krisen har fundet et leje.

Vil I bruge flere penge på kulturlivet?

Vi har jo allerede med sidste års finanslov fjernet omprioriteringsbidraget og de to procents-besparelser, som kulturen har været ramt af i mange år med borgerlige regeringer. Det er i hvert fald første skridt til at skabe mere økonomisk tryghed i kulturlivet. Og snart præsenterer regeringen finanslovsforslaget for næste år. Så må vi med vores parlamentariske grundlag diskutere, hvad de rigtige prioriteringer er. Men jeg tror også, det er vigtigt at sige, at man kan lave meget god kulturpolitik, uden at det nødvendigvis kræver flere penge.

Hvad betyder kultur for dig personligt?

Den betyder jo alt. Kultur kan give mening og frirum i en travl hverdag og sætte rammen om samtaler og oplevelser.

Hvilken bog har senest gjort indtryk på dig?

Det er et godt spørgsmål. Det, synes jeg, mange bøger har gjort. I sommerferien er jeg begyndt at læse – jeg er godt nok ikke blevet færdig med den – ”Dekameron”, som var den første novellesamling, der blev udgivet i verden. Det er nogle enormt gode fortællinger, som jo har skabt en hel genre af sig. Det, synes jeg, har været enormt spændende at læse.

Hvornår har du sidst set en ballet?

Det gjorde jeg i efteråret. Det var en ballet om Karen Blixens liv i Det Kongelige Teater.