Så lækker kan en parforholdskrise se ud

Smukke billeder dækker over en tynd historie i ”By the Sea” med stjerneparret Angelina Jolie og Brad Pitt

Der er ikke sparet på romantiske og lækre omgivelser i filmen ”By the sea”, hvor Brad Pitt og Angelina Jolie Pitt spiller hovedrollerne.
Der er ikke sparet på romantiske og lækre omgivelser i filmen ”By the sea”, hvor Brad Pitt og Angelina Jolie Pitt spiller hovedrollerne. .

Der er ikke sparet på romantiske og lækre omgivelser i filmen ”By the sea”. Ægteparret Roland og Vanessa Bertrand ankommer til Sydfrankrig, hvor de har lejet et par luksuriøse værelser på et ældre, smukt herskabshotel ved havet. De ankommer i en smart Citron sportsvogn. To smukke mennesker fra New York. Han (Brad Pitt) er forfatter, og hun (Angelina Jolie Pitt) er danser. Vi er i 1973.

De kommer kørende til den sydfranske idyl, men der er ikke idyl mellem dem. De er i krise efter 14 års ægteskab. Han skal skrive, men der sker ikke meget på den front. Det går op i alkohol. Hun foretager sig ikke meget andet end at sluge piller og ligge på balkonen. Tonen mellem dem er afmålt og kølig.

De bærer på en hemmelighed, der blokerer for liv mellem dem. Deres seksualliv er ikke-eksisterende. Han går ud hver morgen og sætter sig på caféen for at få inspiration. Det eneste, han opnår, er en gedigen brandert. En morgen, da han går ud i byen, siger han spydigt til hende: ”Ha' en god dag!”. Hun svarer: ”Det ved du godt, at jeg ikke får”.

Caféejer Michel (Niels Arestrup) fornemmer hurtigt problemerne, og han og Roland taler om alt og intet uden dog at komme ind på årsagen til Rolands kvaler. Michels liv er et modstykke til Rolands. Han har mistet sin kone for kort tid siden, men han savner hende forfærdeligt. Han er troende. Derigennem har han håbet om et gensyn. Han har sammen med konen levet i en kærlighed, der rækker ud over døden.

Sådan er det ikke for Roland og Vanessa. Der er sket noget, der betyder, at de ikke længere kan komme tæt på hinanden, hverken i overført eller fysik forstand. De er på en måde døde for hinanden.

Tingene begynder dog at ændre sig, da et ungt par flytter ind i naboværelset. De unge har en altan ud til havet, så parrene kan ikke undgå at møde hinanden. Francois (Melvil Poupaud) og Lea (Mélanie Laurent) er nygifte og meget optaget af hinanden og ægteskabets seksuelle glæder.

En dag opdager Vanessa et hul i væggen bag et bord. Herfra kan man se ind i naboværelset og ikke mindst se, hvad der foregår i sengen. Hun begynder at lure på det unge par. Snart opdager Roland også hullet, og han foretager samme øvelse som konen. Det er som at se et spejl af deres tidligere samliv. Det forstærker krisen, men bærer også kimen i sig til optøningen af det frosne forhold, men deres voyeuragtige adfærd synes ærlig talt at være lidt for fortænkt. Er begge parter virkelig med på den galej? Og opdager naboen slet ikke, at der er et pænt stort kighul i væggen?

Filmen er flot i sine billeder, og vi har at gøre med smukke mennesker i smart tøj i sommerferiekatalog-agtige omgivelser, men det er ikke nok til at fænge. Den to timer lange film står undertiden stille, og man sidder og tænker: ”Så tal dog sammen og kom nu ind til kernen.”

Angelina Jolie har selv skrevet og instrueret filmen. Den smukke indpakning dækker ganske enkelt over for lidt.

kultur@k.dk