Så meget skifter tiderne heller ikke hos Bob Dylan

Bob Dylan, der er født i 1941, har ofte skiftet stil, men indholdet i mange af hans sange er forbløffende ...

Bob Dylan, der er født i 1941, har ofte skiftet stil, men indholdet i mange af hans sange er forbløffende ensartet. Her ses han... – Foto: Polfoto

Dylan er ikke den første figur i amerikansk kultur, der har genopfundet sig selv. Hos forfattere som Mark Twain, Herman Melville og F. Scott Fitzgerald finder man en lignende forestilling om, at man i Amerika kan begynde på en frisk.

Bob Dylan har et tredobbelt album på vej og står snart på scenen i Operaen i København. Nobelprismodtageren er berømt for at skifte stil og være gådefuld, men faktisk er det kontinuitet, og ikke konstante brud, der kendetegner Dylans karriere og livssyn, hævder forfatteren til ny Dylan-bog

I betragtning af, at Bob Dylan er en af de mest sky nulevende kunstnere, er det utroligt, hvor heftig aktivitet der omgærder den lille amerikaner.

Selv bidrager han til nyhedsstrømmen med et enestående udgivelses- og koncertprogram med cirka 100 optrædener og et nyt album om året. Snart står han på scenen i Operaen i København to aftener i træk og sidst i denne måned udsender han ”Triplicate”, den første tre-dobbelte plade nogensinde fra Dylans hånd.

Følger man lidt med i Dylan-stoffet i magasiner og på nettet, ser man hurtigt, at der hver eneste dag, året rundt og på talrige sprog, publiceres nye artikler om manden fra Minnesota.

Forleden kunne magasinet Esquire for eksempel fortælle, at Dylan har en personlig bowlingkugle med skuespilleren John Waynes kontrafej liggende hjemme hos musikeren Jack White, hvis han tilfældigt kommer forbi vennens bopæl i New Orleans og har lyst til keglespil.

I den mere seriøse ende af Dylan-formidlingen er der imidlertid også heftig aktivitet.

Ingen anden musiker eller Nobelpristager skrives der så mange bøger om som Dylan. Den nyeste i rækken er netop udkommet på Oxford University Press

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.