Se billederne: Sådan husker vi Morten Grunwald

Vi husker ham bedst som den jubeloptimistiske Benny i Olsen Banden-filmene. Netop afdøde Morten Grunwald havde fra 1961 en lang karriere i film- og teaterverden. Se billeder fra hans liv her

En ung Morten Grunwald i begyndelsen af sin karriere. Billedet er fra 1961, hvor han medvirkede i tre spillefilm.
En ung Morten Grunwald i begyndelsen af sin karriere. Billedet er fra 1961, hvor han medvirkede i tre spillefilm. Foto: Ebbe Andersen/Ritzau Scanpix.

"Skide godt", Morten!

Det falder en naturligt at opsummere Morten Grunwalds indsats foran kameraerne gennem seks årtier med dette genkendelige optimistiske udråb fra hans egen mund. For siger man Morten Grunwald, tænker man Benny fra Olsen Banden, der med en ukuelig jubeloptimisme altid bakker op om bandelederens nye geniale kupplaner. "Skide godt, Egon".

Sådan lød det fra manden med de gule sokker og det evigt høje humør i 14 Olsen-banden-film.

Men Morten Grunwald, der er netop afgået ved døden efter kræftsygdom, har gennem en lang karriere også fyldt mange andre roller ud både på scenen, foran kameraet og som instruktør og teaterchef. Selv har han medvirket i over 50 spillefilm og adskillige tv-serier og teaterforestillinger.

Han kom på lærredet i 1961 med roller i hele tre film, heriblandt "Een blandt mange", og kun fire år senere modtog han en Bodil for sin rolle i "Fem mand og Rosa".

Der var også ros til Morten Grunwald for indsatsen i den sidste film, han medvirkede i, nemlig Bille Augusts "Stille hjerte fra 2014, hvor Grunwald spiller en ægtemand til en kone, der har planlagt sin egen død ned til mindste detalje.

Sidste år valgte han at indstille sin karriere, som også har affødt et ridderkors.

Den 15. november oplyste hans familie, at han dagen forinden var død af sin lungekræftssygdom.

Her er udpluk af Morten Grunwalds liv i billeder

Sådan husker vi Benny (midten) sammen med Olsen Banden. Her fra "Olsen-banden går amok" fra 1973.
Sådan husker vi Benny (midten) sammen med Olsen Banden. Her fra "Olsen-banden går amok" fra 1973. Foto: Svend Aage Mortensen/Ritzau Scanpix)
Pause under indspilningerne til den 10. Olsen-bande film, "Olsen-banden går i krig". Fra venstre ses: Morten Grunwald (Benny), Poul Bundgaard (Kjeld), Ejnar Federspiel, der i flere af filmene spillede en ældre uopmærksom vagt, og Ove Sprogøe (Egon).
Pause under indspilningerne til den 10. Olsen-bande film, "Olsen-banden går i krig". Fra venstre ses: Morten Grunwald (Benny), Poul Bundgaard (Kjeld), Ejnar Federspiel, der i flere af filmene spillede en ældre uopmærksom vagt, og Ove Sprogøe (Egon).
Morten Grunwald levede siden 1965 sammen med sin kollega, den 10 år ældre Lily Weiding, og de blev gift i 1980. Sammen fik de datteren Tanja.
Morten Grunwald levede siden 1965 sammen med sin kollega, den 10 år ældre Lily Weiding, og de blev gift i 1980. Sammen fik de datteren Tanja. Foto: Ebbe Andersen
Fra den første film om Olsen-Banden fra 1968. Siden blev det til hele 14 film med den folkekære bande med den evige geniale plan.
Fra den første film om Olsen-Banden fra 1968. Siden blev det til hele 14 film med den folkekære bande med den evige geniale plan. Foto: Svend Åge Mortensen
Morten Grunwald befinder sig godt i centrum under optagelserne til en "Slap af, Frede"-film i midten af 1960'erne.
Morten Grunwald befinder sig godt i centrum under optagelserne til en "Slap af, Frede"-film i midten af 1960'erne. Foto: Bent K. Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Grundwald havde også succes som teaterleder. Fra 1971 til 1980 som chef for Bristol Music Centers Teater. Fra 1980 til 1992 for Betty Nansen Teatret og fra 1989 til 1998 for Østre Gasværk Teater, hvor dette foto er taget fra.
Morten Grundwald havde også succes som teaterleder. Fra 1971 til 1980 som chef for Bristol Music Centers Teater. Fra 1980 til 1992 for Betty Nansen Teatret og fra 1989 til 1998 for Østre Gasværk Teater, hvor dette foto er taget fra. Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix
I 2004 fik fik vejen ned til det ikoniske fængsel fra Olsen Banden, Vridsløselille Statsfængsel, der blev ændret til Egon Olsens Vej. Morten Grunwald var til stede ved åbningen.
I 2004 fik fik vejen ned til det ikoniske fængsel fra Olsen Banden, Vridsløselille Statsfængsel, der blev ændret til Egon Olsens Vej. Morten Grunwald var til stede ved åbningen. Foto: Jeppe Carlsen
Vanen tro var der i 2008 både erfarne skuespillere, nye talenter og kendte instruktører blandt gæsterne i Imperial-biografen i København, hvor Bodil-statuetterne blev uddelt. Morten Grunwald vandt prisen det år for årets bedste mandlige birolle i filmen "Hvid nat".
Vanen tro var der i 2008 både erfarne skuespillere, nye talenter og kendte instruktører blandt gæsterne i Imperial-biografen i København, hvor Bodil-statuetterne blev uddelt. Morten Grunwald vandt prisen det år for årets bedste mandlige birolle i filmen "Hvid nat". Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Morten Grunwald (th.) nåede gennem tiden at sige farvel til mange kolleger og venner. Her sammen med Ove Sprogøe til Poul Bundgaards begravelse i 1998.
Morten Grunwald (th.) nåede gennem tiden at sige farvel til mange kolleger og venner. Her sammen med Ove Sprogøe til Poul Bundgaards begravelse i 1998. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
I 2016 var Morten Grunwald med til at åbne en udstilling om Olsen Banden på Viborg Museum. Myten om den folkekære bande er genoplivet, sagde Morten Grunwald til Kristeligt Dagblad i forbindelse med åbningen af udstillingen, hvor man kunne se Yvonnes stue, en Chevrolet og 112 ”kup-genstande” som eksempelvis en pruttepude og et syngespilspartitur.
I 2016 var Morten Grunwald med til at åbne en udstilling om Olsen Banden på Viborg Museum. Myten om den folkekære bande er genoplivet, sagde Morten Grunwald til Kristeligt Dagblad i forbindelse med åbningen af udstillingen, hvor man kunne se Yvonnes stue, en Chevrolet og 112 ”kup-genstande” som eksempelvis en pruttepude og et syngespilspartitur. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016
Et af de sidste billeder af Morten Grunwald fotograferet på sit elskede Østre Gasværk i februar 2017.
Et af de sidste billeder af Morten Grunwald fotograferet på sit elskede Østre Gasværk i februar 2017. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix