Michelangelo-værk kan redde jobs

Royal Academy of Arts i London mangler penge. Et forslag om at løse problemet ved at sælge et relief af Michelangelo vækker debat

Michelangelo-værk kan redde jobs
Foto: Wikimedia Commons.

Blandt de markante værker i samlingen på Royal Academy i London er et stort rundt marmorrelief med jomfru Maria og det lille Jesusbarn i selskab med Johannes Døberen som dreng.

Værket er af italienske Michelangelo, er skabt omkring 1505 og er den eneste kendte skulptur af Michelangelo i en britisk samling.

Men nu er der forslag om at sælge værket. Det drastiske skridt skal redde 150 jobs og økonomien på den fine kulturinstitution, som i høj grad mærker effekten af coronakrisen og en dyr udvidelse. Værket, der har navnet ”Taddei Tondo” efter den oprindelige italienske ejer, har en anslået værdi på 100 millioner pund – svarende til 815 millioner kroner.

Det er penge, der kan lette presset på økonomien i Royal Academy of Arts, som er en selvejende institution, der ud over at have store udstillinger også rummer en af de mest prestigefyldte kunstskoler i Storbritannien. Royal Academy styres af op til 80 praktiserende kunstnere og arkitekter, som har titlen Royal Academicians.

”Salget af ’Taddei Tondo’ er allerede blevet diskuteret. Den er så meget værd, at den kunne redde jobs og få Royal Academy ud af det økonomiske morads, som det har fået sig selv ind i,” siger en anonym akademiker til avisen The Observer.

Men løsningen skiller vandene.

Andre er således forfærdede over tanken om at sælge institutionens nok mest berømte værk. Det gælder blandt andre den nyligt valgte formand, Rebecca Salter.

”Royal Academy har ingen intentioner om at sælge nogle af værkerne i dets samling. Vi har privilegiet og ansvaret for at være kustoder over en ekstraordinær kunstsamling. Det er vor pligt at passe på vores permanente samling, så den kan blive nydt af nuværende og fremtidige generationer,” siger en talsmand.

Michelangelo-relieffet blev skænket til Royal Academy i 1829 af enken efter den britiske kunstsamler og amatørmaler Sir George Beaumont, med det formål at inspirere eleverne på kunstskolen.

Når nogle nu taler for at sælge relieffet, er det, fordi de ikke føler, at ”Taddei Tondo” naturligt hører til i samlingen på Royal Academy, som er akademiet for britiske kunstnere, og at værket derfor vil passe bedre ind i samlinger som National Gallery.