Salig er den som finder vejen ind

ANDAGTSBOG: Den svenske biskop Martin Lnnebo vil med Kristuskransen give lutheranere velser i at vre Gud nr

bogomslag på www.unitas.dk
Bogomslag på www.unitas.dk.

Den pensionerede svenske biskop og forfatter Martin Lnnebo er ikke ukendt i Danmark. Nogle af hans bger er oversat til dansk. Mange vil derfor vide, at han har arbejdet med det moderne menneskes trngsler og lngsler - og med, hvordan det religise sprog kan gres brugbart for nutiden.

Hjdepunktet i hans litterre produktion kan meget vel vise sig at vre serien om Kristuskransen, som Unitas Forlag er ved at udgive. Forelbig er udkommet grundbogen med tilhrende perlekrans og tre hjlpehfter.nes tanker ledes antageligt straks hen p den romerske kirkes Rosenkrans. Lnnebos Kristus-krans har dog frre perler og bestr - iflge ham selv - i velser i livsmod, livslyst, selvbesindelse og i at leve Gud nr. Katolske medkristne kunne antageligt sige det samme om deres rosenkrans.

Lnnebos grundbog falder i tre afsnit. I frste bog argumenterer han mod de indvendinger, han kan forestille sig, at hans skrift vil fremprovokere hos lserne. Lserne skal fle sig frem, hedder det, og sprge: Er dette noget for mig? Selvbesindelse er en god ting. Men hvis nogle trperler kunne styrke vort mod og ge krligheden og vort ansvar for omverdenen, s...? Ja, hvorfor s ikke prve, sknt det i frste omgang virker lidt barnligt, argumenterer forfatteren. Man skal dog gre sig klart, at det i starten krver en indsats, hedder det videre. Bogen alene gr det ikke. Man kan jo ikke spise sig mt i opskrifter. Mltidet m lseren selv tilberede ved at blive den, der beder og handler. Lnnebo siger, at hans bog vel kan kaldes en kogebog, men den er ikke specielt original. Den gengiver det gamle, vanlige og velprvede. Den foreslr god husmandskost.

I anden bog behandles s udfrligt de 18 perlers budskab for den, der har opgivet alle forbehold. Den tredje bog gr yderligere i dybden. Den Kristuskrans, lseren begyndte med, er nemlig en anden end den, han slutter med. For - som det hedder - jo nrmere du kommer Gud desto mere virkelighed afspejler perlerne. Derfor uddybes emner som stilhed, bn, glde, efterflgelse, de fattige, jorden og til sidst: Himmelen. Kristuskransen har nemlig Himmelen skjult i sine perler, hedder det afslutningsvis, og salig er den, som finder vejen ind og finder hvile dr.

Bogen er forsynet med et notepaparat, der tillige rummer fyldige litteraturhenvisninger - ikke mindst til emnet Kristen meditation.

Som allerede nvnt findes der hfter, der vil hjlpe brugerne til at f yderligere udbytte af at benytte Kri-stuskransen.

Hftet Skatten er beregnet for frskolebrn. Ved hjlp af perlekransen, brnene kan bruge som armbnd, fortlles, hvorledes man ledes frem til Skatten, som er Gud.

Englen er beregnet til brug for ledere i kirkens brnearbejde. Det giver anvisning p, hvorledes Kristus-kransen kan anvendes i undervisning af brn. Alle hfter er smukt illustreret af Eva Norn. Hendes akvareller danner et godt udgangspunkt for samtalen med brn.

Sjlen er derimod for voksne - fra konfirmationsalderen og op. Dette hfte vender tilbage til Eva Norns akvareller fra Skatten og beskriver den kristnes liv som en kristen rejse. Undertitlen lyder: En lille trningsbog for sjlen.

Mange moderne mennesker er i deres kamp mod stress og anden nutidig drligdom begyndt at lave afslapningsvelser ved at trille f.eks. en kastanje rundt i hnden. Er Kristuskransen ikke blot en variation af dette? Nej! siger Lnnebo med vgt. Men han har stor forstelse for tidens mennesker og for, at livet kan forme sig ufatteligt vanskeligt for mange. Derfor har han ikke noget mod, at ateister og humanister kunne finde p at fumle med perlerne i hans Kristuskrans. Det kunne jo vre en begyndelse p noget strre. Men hans krans er hverken et afstressningsmiddel i almindelig forstand eller en teknik til at blive mere effektiv i vor selvrealisering. Mlet er og bliver: at leve Gud nr.

Mrkeligt nok har lutherske kristne det ofte svrt med fromheden. Dybest set er det vel dette, Lnnebo vil gre noget ved.

Martin Lnnebo: Kristus-kransen. Indbundet. 91 sider. 178 kr. incl. krans.

Undervisningsmaterialet Skatten, Englen og Sjlen af samme forfatter. Illustreret. 75 kr. pr. hfte. Unitas Forlag.

kultur@kristeligt-dagblad.dk