Salman Rushdie dropper den fysiske bog og udgiver et kapitel ad gangen på nettet

Læsere må tegne et abonnementfor at få adgang til Salman Rushdies næste bog, som bliver udgivet kapitel efter kapitel

Den verdensberømte indisk-engelske forfatter Salman Rushdie forsøger vil udgive kapitler fra "The Seventh Wave" løbende på platformen Substack.
Den verdensberømte indisk-engelske forfatter Salman Rushdie forsøger vil udgive kapitler fra "The Seventh Wave" løbende på platformen Substack. . Foto: Eloy Alonso/Reuters/Ritzau Scanpix.

Når næste bog fra Salman Rushdie udkommer, så skal læserne ikke en tur i boghandleren. I stedet skal de abonnere på den online, hvor forfatteren bruger platformen Substack til at udgive bogen et kapitel ad gangen.

Dermed vil der heller ikke være nogen mellemmand i form af redaktører, som blander sig i processen og siger, hvad der er passende eller politisk korrekt.

”Spørgsmålet er, hvilke stemmer der får lov til at tale, og det er et vigtigt spørgsmål. I forlagsbranchen er der et reelt problem med, hvilke stemmer der bliver hørt,” siger Salman Rushdie til den britiske avis The Guardian.

Læsere kan følge Salman Rushdie for seks dollars hver måned på Substack – lidt under 40 kroner. Her kan brugerne også betale for at følge blandt andre den amerikanske kunstner, sanger og poet Patti Smith, filminstruktøren Michael Moore samt den israelske forfatter Etgar Keret.

I første omgang vil den 74-årige forfatter udgive en kort roman med titlen ”The Seventh Wave” (Den syvende bølge), som handler om en filminstruktør og en skuespillerinde, der også er instruktørens muse.

Dermed går han tilbage til tidligere tiders forfattere, som ikke mindst britiske Charles Dickens, der udgav deres romaner som føljetoner i aviser og tidsskrifter. Men abonnenterne får også adgang til andre af den indiskfødte forfatters skriverier. I interviewet med The Guardian lover han således også noveller, litterær sladder og skriverier om bøger og film.

”Jeg har altid ønsket at skrive om film,” fortæller Salman Rushdie, der har en passion for franske og italienske film, der var del af ”New Wave-bevægelsen” i 1960’erne og 1970’erne.

Den amerikanske avis The New York Times skriver, at Substack har fået en stor kapitalindsprøjtning på en halv milliard kroner, som de bruger til at få kendte personer som netop Salman Rushdie til at melde sig under fanerne. Han har således fået et forskud.

”Hvis jeg havde fået et forskud på en bog, så havde jeg fået mere,” siger forfatteren kryptisk til The New York Times.

Ifølge Tom McKay, der skriver for hjemmesiden Gizmodo, så ønsker Substack at være platformen for stemmer, der ikke kan få taletid andre steder, og her passer Salman Rushdie fint ind.

”Ytringsfrihed, særligt hans kritik af radikal islamisme, religiøs fundamentalisme og dogmatisme generel, har været centralt for Rushdie,” skriver Tom McKay.