Salman Rushdie har om nogen mærket pres fra islamismen og indskrænkninger i ytringsfriheden på egen krop. Længe før angrebet på USA den 11. september 2001 og krisen efter de danske Muhammed-tegninger erfarede den verdensberømte indisk-britiske forfatter, at holdninger ikke er gratis, og at ytringer, som islamister opfatter som krænkende, kan medføre døden.
Som reaktion på romanen ”De sataniske vers” (1988) udstedte Irans daværende leder, ayatollah Khomeini, en såkaldt fatwa over forfatteren. I en lang årrække herefter levede Rushdie, som har modtaget en lang række internationale priser for sin litteratur, under jorden med politibeskyttelse og konstant skiftende bopæle. Men erfaringerne med det iranske præstestyre har ikke fået ham til at opgive håbet, og han ser nu lyst på fremtiden. Islamismen vil ikke vinde. I et eksklusivt interview med Kristeligt Dagblad forud for dansk udgivelse af forfatterens nye roman, ”Det gyldne hus”, siger han:
”Jeg er ikke synderligt pessimistisk. De lande, hvor islamisterne har bedst fat, er også de lande, hvor de er mest forhadte. Taleban i Afghanistan og mullaherne i Iran er jo ikke vellidte. Islamisme er en flirt, der tiltaler økonomisk trængte og på andre måder usikre unge mænd, og dét er måske også et problem uden for den muslimske verden. Jeg ser det ikke som noget, der varer ved.”
Forfatteren medgiver fra sin nuværende bopæl i New York, at islamistiske terror-angreb ikke forsvinder i morgen, men han ser ingen udbredt støtte til angrebene eller tankemæssig ensretning i den muslimske verden, som han har fulgt hele livet:
”I den muslimske verden er der masser af uenighed, og de fleste tænker ikke ligesom islamisterne. Jeg har ingen varme følelser for religion i almindelighed eller islam i særdeleshed, men jeg ser ingen landvindinger for islamisterne. Vi har et post-IS-problem med angreb, hvor biler køres ind i menneskemængder, og det skal vi tage hånd om. Men det er kriminalitet og ikke udtryk for en udbredt holdning i den muslimske verden.”
”Det gyldne hus” udkommer på forlaget Gyldendal den 25. maj.