Salmesang på gadeplan

Der kommer en særlig mildhed og gavmildhed over folk, når vi nærmer os jul. Det mener Karin Strand, der her i december synger på gaden næsten hver dag for at skaffe penge til julehjælp

Karin Strand er sammen med sine kolleger i Frelsens Hær på gaden ekstra meget i december. Hovedformålet er at samle penge ind til socialt udsatte, men samtidig bringer salmesangen julestemning til mange mennesker. –
Karin Strand er sammen med sine kolleger i Frelsens Hær på gaden ekstra meget i december. Hovedformålet er at samle penge ind til socialt udsatte, men samtidig bringer salmesangen julestemning til mange mennesker. –. Foto: Lars Aarø/Fokus.

Sikken voldsom trængsel og alarm, der er på Strøget i Aarhus. Decembertravlheden har indfundet sig i butikkerne, og på gaden bærer de fleste rundt på poser og tasker, mens de bevæger sig i et raskt tempo for at holde varmen eller måske for at nå det hele, inden det bliver jul.

Sådan er det også ved Salling Stormagasin, men noget er alligevel anderledes her. Eller rettere det er sådan, som det altid har været. For her står medlemmer af Frelsens Hær med deres raslebøsser og synger. Hver eneste lørdag hele året rundt er de på plads her, men i december intensiverer de indsatsen og er på gaden med deres musik og sang flere gange om ugen.

Der kommer sådan en særlig mildhed over folk i december. Jo mere vi nærmer os jul, jo mildere bliver de, og med mildheden kommer gavmildheden, siger Karin Strand.

Hun har netop rejst sig fra sin taburet bag det transportable keyboard og står og varmer sine fingre. Den mørkeblå uniform holder kroppen varm, men fingrene foretrækker hun at have utildækkede, så hun er sikker på at ramme de rigtige tangenter. I et 45 minutters langt program med blandt andet Julen har bragt velsignet bud, Nu tændes tusind julelys og Dejlig er jorden har hun akkompagneret sine syngende soldaterkolleger fra Frelsens Hær. Da indholdet af raslebøsserne er talt op, jubler hun sammen med de andre: 3102 kroner det har været en god dag!

Den 19. december bliver imidlertid en endnu bedre dag, for den dag skal Karin Strand være med til at dele årets julepakker ud til de omkring 700 familier, som Frelsens Hær i Aarhus kan hjælpe i år. Takket være salmesangen på Strøget får familierne hver en pose med jule-madvarer, og til børnene er der legetøj, som Frelsens Hær har fået fra Lego og fra et projekt med aarhusianske skolebørn, der er blevet opfordret til ikke kun at modtage gaver op til jul, men også give en af deres egne ting væk.

Den dag er fantastisk, fordi vi der møder så meget venlighed og kærlighed. Mange af modtagerne fælder en tåre, og det gør jeg såmænd også, siger Karin Strand.

Når den 66-årige nu pensionerede kvinde har valgt at tilbringe de fleste af sine vågne timer og sit musikalske talent med at samle penge ind til socialt udsatte, så handler det for hende om praktisk kristendom.

Min tro på Gud er meget, meget vigtig i mit liv, og når den tro kan gå hånd i hanke med et stykke arbejde, hvor det handler om at hjælpe socialt og økonomisk svage mennesker, så har jeg det allerbedst, siger Karin Strand, der er født ind i Frelsens Hær, hvor også hendes forældre og bedsteforældre var medlemmer.

Særligt i december handler det med at stå midt i mylderet på Strøget og synge de kendte julesalmer dog også om noget andet end at yde økonomisk hjælp til fattige familier. Det handler også om at formidle selve juleglæden til så mange mennesker som muligt. De fleste mennesker fortsætter uanfægtet deres indkøb og sætter ikke tempoet ned, når de passerer den syngende gruppe i de blå uniformer. Men hele tiden er der enkelte, der stopper op, står stille et øjeblik og lytter, og så eventuelt smider en mønt eller en seddel i raslebøssen.

For mig er julen jo det, det hele bygger på. Hvis Jesus ikke var blevet født, var der slet ikke noget. Når vi synger på gaden i dagene op til jul, fornemmer jeg, at mange mennesker gerne vil høre det budskab. At det også er julen for dem, selvom de måske ikke tænker så meget over det i det daglige. Jeg tror på, at vores sang er med til at skabe selve julestemningen for mange mennesker. Folk bliver så gode op til jul jeg kunne ønske mig, at det var sådan hele året, siger Karin Strand.