Samfundsskildring fra en provinsby i Sverige byder på vrede, elendighed og venskab

I John Ajvide Lindqvists ”Venligheden” opstår der en uforklarlig vrede blandt byens borgere

Samfundsskildring fra en provinsby i Sverige byder på vrede, elendighed og venskab

John Ajvide Lindqvist er en af Sveriges ubetinget fremmeste gyserbogsforfattere med mange priser i bagagen. Denne roman, ”Venligheden”, er imidlertid en samfundsskildring fra Norrtälje, en mindre provinsby lidt syd for Stockholm, der kan meget mere end at gyse.

I et præcist samtidsportræt lærer vi seks mennesker, deres baggrund og sociale placering grundigt at kende. Vi møder de tre skolekammerater og barndomsvenner Max, Johan og Marko.

Max og Johan er de bedste venner fra 1. klasse til trods for, at deres sociale baggrund er temmelig forskellig. Marko kommer først til, da drengene er i 12-årsalderen. Han er førstegenerationsindvandrer fra Jugoslavien. Men helt fra begyndelsen er der ubalancer i venskabet. Mens Max og Marko konkurrerer om at være de bedste i klassen og følges ad videre i studierne, drømmer Johan sig i sine fantasier væk fra en alt for barsk hverdag med sindssyge, fattigdom, forfatterhåb og forelskelse i Max. Han kommer aldrig rigtig i gang med en uddannelse, men falder ind i en rutine som medhjælper på en bowlingbane. En voldsom traumatisk begivenhed gør, at Max dropper ud af sine studier og bliver avisbud og havemand. Marko derimod etablerer ret hurtigt en betydelig formue.

Parallelt med disse tre drenge følger vi de to skoleveninder Anna og Siw samt ikke mindst Siws 10-årige datter, Alva, der er resultat af en voldtægt.

Anna er vokset op i et familiedynasti, hvor faderen også har tjent sig op fra ingenting til ejer af et stort byggefirma. Anna har i sin skoletid lært at slå fra sig både verbalt og korporligt, og hun er frygtet af sine skolekammerater. Siw er modsat stilfærdig og frygtsom. Hun er vokset op i en lille lejlighed med en enlig og hårdtarbejdende mor. Voldtægten har slået Siw ud af kurs, men datteren er hendes livs faste centrum.

Disse to grupper mødes tilfældigt, da de er midt i 20’erne og udvikler efterhånden et venskab. Vejen til dette venskab går i første omgang gennem spillet Pokémon Go, som især Johan, Max og Anna er optaget af, og det er på ingen måde uinteressant, men det helt afgørende for fortællingens budskab ligger et helt andet sted.

Det viser sig nemlig, at såvel Max som Siw og ikke mindst Alva får ”hørelser”. De besidder en særlig evne, der lader dem høre fremtidige begivenheder. På godt og ondt. For hvad sker der, når man på grund af parapsykiske evner forsøger at afvende skæbnens gang?

Romanen åbner med en beretning om en gul container, der i nattens mulm og mørke er blevet læsset af på havnen. Den får lov at blive stående, fordi alle er bange for den og – skal det vise sig – med god grund. Containeren har en grufuld last. Den indeholder mænd, kvinder og børn, der er omkommet inde i den aflåste container. Det er, som om selve ondskaben har været lukket inde i den og nu er sluppet ud i byen. Hvor der før var venlighed og imødekommenhed mellem byens indbyggere, opstår der nu en uforklarlig vrede, ja, et helt ukontrollerbart had, som påvirker alt og alle og i sidste ende får romanens hovedpersoner til at handle. Det er sejren over dette onde, der ikke blot udgør romanens hændervridende slutning, men også dens filosofiske og etiske fokus. Kan venligheden vende tilbage?