Prøv avisen
Nekrolog

Sara Danius brugte sit liv på litteraturen

Sara Danius uddelte Nobelprisen i litteratur tre gange som Det Svenske Akademis permanente sekretær. Her ses hun i 2016, da prisen gik til Bob Dylan. – Foto: TT News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix

Den tidligere permanente sekretær for Det Svenske Akademi, der uddeler Nobelprisen i litteratur, Sara Danius døde natten til lørdag i en alder af 57 år. Hun tilbragte sit liv i litteraturens tegn

Tidligere sekretær for Det Svenske Akademi, professor og journalist Sara Danius døde natten til lørdag af kræft, omgivet af sine nærmeste. Hun fik diagnosen i 2014 og talte åbent om den, men frabad sig flere gange at få refereret til behandlingen som en ”kamp mod kræft”.

Sara Danius blev født i 1962 i Täby, nord for den svenske hovedstad, Stockholm. Hendes far, Lars Danius, der var lærer, militærmand og forfatter, var 55 år, da Sara Danius kom til verden, mens hendes mor, den omdiskuterede forfatter Anna Wahlgren, var 20 år. Forældrene fik endnu en datter, Nina Danius, året efter og gik fra hinanden få år efter.

Barndommen tilbragte Sara Danius i Sverige, men også i Egypten, da moderen i en periode var egyptisk gift. Hun blev også storesøster til syv halvsøskende på sin mors side.

Som voksen brugte Sara Danius sin tid på at danne sig og udtrykke sig om litteratur i medierne. Det både som studerende, litteraturanmelder ved den svenske avis Dagens Nyheter og senere som litteraturprofessor. Til gengæld blandede hun sig uden om sin families intriger. I 1980’erne var moderen Anna Wahlgren blevet allemandseje i Sverige med bogen ”De kære børn” om børneopdragelse. I 2012 trak Sara Danius’ halvsøster Felicia Feldt gulvtæppet væk under moderen, da hun i bogen ”Felicia forsvandt” fortalte om en barndom med alkoholmisbrug, trusler og mishandling. Anna Wahlgren svarede kort efter igen med bogen ”Sandhed eller konsekvens”. Sara Danius tog aldrig stilling i familiekonflikten, men forklarede dog i 2013 til Svenska Dagbladet, at barndommens mange skift gjorde hende til en ”sociolog”.

Det var også litteraturen, Sara Danius viede sig til, da hun i 2013 blev en del af Det Svenske Akademi og to år senere blev den første kvindelige permanente sekretær for akademiet. Sara Danius’ veninde, forfatter og tidligere medlem af Det Svenske Akademi Sara Stridsberg skrev i et mindeord i den svenske avis Dagens Nyheter, at Sara Danius ”var som skabt til at være akademiets permanente sekretær”, og at hun formåede at give akademiet ”et menneskeligt ansigt”.

”Ingen formåede som hende at sætte bogen på en piedestal, ingen anden havde hendes dybe dannelse, der fejrede verdenslitteraturen,” skrev Sara Stridsberg.

Sara Danius nåede at præsentere tre pristagere: Svetlana Aleksijevitj i 2015, Bob Dylan i 2016 og Kazuo Ishiguro i 2017. I 2017 begyndte en skandale dog at rulle i Det Svenske Akademi. Ægtemanden til et af akademiets medlemmer, Katarina Frostenson, blev anklaget, og senere dømt, for voldtægt. Sagen udviklede sig til en intern kamp i akademiet, og for Sara Danius betød det, at hun satte gang i en intern granskning af akademiet, da nogle af overgrebene skulle være begået i akademiets regi.

I foråret 2018 trak hun sig midlertidigt fra akademiet og gik af som permanent sekretær med det formål at få Katerina Frostenson til at forlade akademiet. Og det lykkedes. I den svenske befolkning var der støtte til Sara Danius, hvilket blandt andet udmøntede sig i protester mod hendes afgang, som fandt sted på Stortorget i Stockholm i april 2018. På trods af støtten trak Sara Danius sig dog endeligt fra akademiet i februar i år.

I Danmark har forfatter Leonora Christina Skov markeret Sara Danius’ død med et opslag på det sociale medie Instagram. Der beskriver hun både Sara Danius’ afsked med Det Svenske Akademi og hylder hende på trods af, at de ikke havde samme smag i litteratur.

”Til gengæld har jeg heppet på Sara Danius hele vejen og beundret hendes høje intellekt, hendes kompromisløshed og integritet, hendes evne til at nå til tops og sætte en dagsorden, hendes mod og hendes overdådige stil. Sikke et aftryk, hun har sat sig. Æret være hendes minde,” skrev Leonora Christina Skov.

Sara Danius efterlader sig sin 19-årige søn Leo Jonsson Danius, som hun har sammen med den svenske forfatter og professor Stefan Jonsson, som hun blev skilt fra i 2010.