Kristian Leth: Science fiction og fantasy er meget mere end ungdomslitteratur

For forfatter og musiker Kristian Leth skaber de bedste science fiction- og fantasy-værker et unikt fortællende rum med andre rammer for fantasien, der kredser om livets store spørgsmål

Kristian Leth er dansk musiker og forfatter. Han klipper sin dokumentarfilm for tiden
Kristian Leth er dansk musiker og forfatter. Han klipper sin dokumentarfilm for tiden. Foto: BIRK TRADS TOR/Ritzau.

Hvem læser du gerne?

Jeg læser masser af lyrik og nonfiktion, men når det kommer til romaner, er det science fiction og fantasy, der optager mig. Her har forfattere som Philip K. Dick og Ursula Le Guin været med til at forme mig. Det unikke ved dem og andre af genrens gode forfattere er, at de rummer et mod og en evne til at angribe de store af livets spørgsmål som det at være menneske, hvordan vores bevidsthed formes, og hvad vores rolle i universet er. Spørgsmål, der kommer til udtryk i meget åbne fiktioner med andre regler for, hvad man må og ikke må.

Hvad læser du lige nu?

Lige for tiden holder jeg af at læse nyere fantasyforfattere som amerikanske Jeff VanderMeer, der for et par år siden udgav romantrilogien ”The Southern Reach”. Det er hårde bøger, der tager fat om svære emner som klima og miljø, moderniteten og menneskets plads i verden. Samtidig er de drømmende, spændende og ufatteligt poetisk skrevet.

De har en ret vild evne til at krybe ind i ens bevidsthed. Så genren har ganske enkelt virkelig meget at byde på, som man længe har vidst i USA og England. I Danmark har forlagene og pressen desværre stadig en tendens til at rubricere fantasy og science fiction under ungdomslitteratur, selvom genren er så meget mere end det.

Hvor læser du?

Når jeg går, når jeg står i kø, når jeg kører tog, når jeg skal falde i søvn, eller når jeg sidder på en stol. Jeg læser overalt. Jeg har ikke nogen smartphone, så jeg har alligevel ikke andet at give mig til. Til gengæld har jeg altid min Nook på mig, en lille digital, iPad-lignende sag, der bare kun er beregnet til at læse bøger. Så kan jeg til gengæld gå rundt med 1000 bøger samtidig.