SDU opretter Pontoppidan-center

Henrik Pontoppidan er allerede i fokus i film og bøger, men nu vil Syddansk Universitet også oprette et forskningscenter om forfatterskabet. Nils Gunder Hansen skal lede centret

Det nye Henrik Pontoppidan-center kommer til at arbejde med både forskning i, formidling og digitalisering af forfatterskabet og vil også interessere sig for, hvordan der kan undervises i Pontoppidan i folkeskolen og i gymnasiet.
Det nye Henrik Pontoppidan-center kommer til at arbejde med både forskning i, formidling og digitalisering af forfatterskabet og vil også interessere sig for, hvordan der kan undervises i Pontoppidan i folkeskolen og i gymnasiet. Foto: Nf/Nf-Nf/Ritzau Scanpix.

Henrik Pontoppidan (1857-1943) er blandt de få danske forfattere, der har vundet Nobelprisen i litteratur. Allerede i sin samtid fik han stor folkelig udbredelse. Og de seneste år er hans forfatterskab igen kommet på alles læber med genudgivelser, tv-dokumentarer, Flemming Behrendts store bog ”Livsrusen” om forfatterskabet og ikke mindst Bille Augusts filmatisering af ”Lykke-Per”, som også blev en tv-serie. Men nu får Pontoppidan også sit eget forskningscenter, der officielt åbner i maj, når Syddansk Universitet (SDU) i samarbejde med Pontoppidan Selskabet og andre gode kræfter vil arbejde med forfatteren og perioden.

SDU og Pontoppidan Selskabet har allerede i en årrække samarbejdet om hjemmesiden www.henrikpontoppidan.dk, der giver adgang til Pontoppidans værker, breve og sekundærlitteratur. Derudover har Syddansk Universitetsbibliotek en større Pontoppidan-samling. Og nu løftes samarbejdet og samlingen til et nyt niveau, fortæller centrets nye leder, professor Nils Gunder Hansen fra universitetets institut for kulturvidenskaber, i en nyhed på universitetets hjemmeside:

”Jeg har netop genlæst Pontoppidans forfatterskab, og det er fantastisk godt. Et rent festmåltid. Det særlige ved Pontoppidan er, at han både er spændende at læse og samtidig giver meget at tænke over. Han lægger en masse ting frem, men overlader til læserne at finde ud af, hvad de vil stille op med dem,” forklarer Nils Gunder Hansen, som også er klummeskribent og kritiker her i avisen.

Foreløbig får det nye center tilknyttet seks ansatte, der blandt andet vil dykke ned i Henrik Pontoppidans udvikling af samtidsromanen og de emner, som han satte under debat i sine værker.

Det nye Pontoppidan-center kommer til at arbejde med både forskning i, formidling og digitalisering af forfatterskabet og vil også interessere sig for, hvordan der kan undervises i Pontoppidan i folkeskolen og i gymnasiet.

Lederen af institut for kulturvidenskaber på Syddansk Universitet, Per Krogh Hansen, har store forventninger til det nye center:

”Instituttet har gode erfaringer med forskningscentre, der foruden at dykke ned i fagligheden også rækker ud til omverdenen – skoler, kommuner, museer med videre. Vores H.C. Andersen-center er et godt eksempel herpå. Jeg forventer, at vi gør noget af det samme for Pontoppidan nu, og Nils Gunder Hansen er en oplagt frontløber hér. Foruden at være specialist i dansk litteratur, er han en kendt stemme i kulturdebatten i Danmark,” udtaler han også på universitetets hjemmeside.

Der er officiel åbning af det nye Pontoppidan-center den 25. maj i Odense Adelige Jomfrukloster.