Seere strømmer til DR’s fællessangs-programmer

Med over en million seere var ”Fællessang – hver for sig” sidste uges mest sete tv-program. Også den daglige morgensang med Phillip Faber er populær

Det har overrasket dirigent Phillip Faber, at DR's programmer med fællessang er blevet så populære.
Det har overrasket dirigent Phillip Faber, at DR's programmer med fællessang er blevet så populære. . Foto: DR.

”Hvad gør man for at styrke fællesskabet? Vi synger selvfølgelig sammen”, siger Mads Steffensen fra en blød lænestol, mens komponist, dirigent og tv-vært Phillip Faber spiller ”I Danmark er jeg født” i baggrunden. Scenen er taget fra tv-programmet ”Fællessang – hver for sig”, der er blevet sendt de seneste to fredage, og hvor de to gemytlige herrer og diverse musikalske gæster, der er tonet frem på skærmen, har inviteret danskerne til at synge sammen.

Det er så hyggeligt og trygt, at man næsten glemmer coronaisolationen og de usikre udsigter. Og det kan være en af grundene til, at det nystartede tv-program ”Fællessang – hver for sig”, er blevet så populært. Nye tal fra DR viser nemlig, at programmet var det mest sete i sidste uge med 1,1 million seere, mens 139.000 samtidig lyttede med til udsendelsen på radiokanalen P4. Fredagen inden, hvor programmet blev sendt for første gang, så 1,05 million danskere med.

Fredagsprogrammet er ikke det eneste nystartede fællessangsprogram, der oplever stor popularitet. Seertallet for det daglige program ”Morgensang med Phillip Faber” ligger på i gennemsnit 274.000 seere, og på P2, hvor det også sendes, lytter 29.000 i snit med.

Det overrasker Phillip Faber, at fællessangsprogrammerne er blevet så populære.

”Der var der nok ikke nogen, der havde set komme før coronakrisen. Men der er sket et skifte i værdier,” siger han og tilføjer:

”Højt tempo og aktualitet er på en måde yt lige nu. Vi har brug for at mærke, hvor vi har hinanden, og at det nok skal gå. Det handler om tryghed. De sange, folk ønsker til morgensang, er sange, der har år på bagen. I en utryg tid søger man tilbage til rødderne og ikke det, der blev lavet i sidste uge. Vi søger tilbage til fælles grund.”

Desuden mener han, at programmerne kan være tillokkende, da seerne ikke bare sidder som passive tilskuere.

”Man er medvirkende. Og det er dejligt at gøre noget sammen, hvor man træder aktivt ind i et fællesskab. Det skaber en kæmpe inkluderende effekt,” siger han.

DR’s mediedrektør Henriette Marienlund er også overrasket over programmernes popularitet.

”Vi er helt overvældet af den kæmpe interesse, der har været for fællessang,” udtaler hun i en pressemeddelelse fra DR.

Om fredagsprogrammet ”Fællessang – hver for sig”, der også sendes på fredag, siger hun:

”Vi har bestræbt os på at komme bredt rundt i den danske sangskat, og derfor er jeg glad for, at vi har formået at skabe et program, som samler danskerne på tværs i denne tid, og hvor hele familien kan samles om sangen fredag aften.”