Prøv avisen
Klassiker

Motivation, Grundtvig og narcissisme: Mød seks forfattere, du kan se på BogForum

På Bogforum har Kristeligt Dagblads Forlag inviteret en række forfattere på sin scene, heriblandt kritiker Henrik Wivel (ø.th.), familieterapeut Lola Jensen (ø.tv.), foredragsholder Xinxin Xinxin Ren Gudbjörnsson (n.th.) og Jens Smærup Sørensen (n.tv.)

I weekenden er der BogForum i Bella Centret, hvor en række forfattere optræder. Læs eller genlæs interview med forfatterne her og bliv klogere på emner som kinesisk motivation, den danske salmeskat og mirakler

Kinesisk motivation, kristnes vilkår i Mellemøsten, tidens selvtilstrækkelighed, Grundtvig, morgensang og mirakler.

Disse og mange andre emner kan du blive klogere på, når Kristeligt Dagblads Forlag åbner dørene for en række af sine bedste forfattere på BogForum.

Der er nemlig bogmesse i Bella Centret i København denne weekend, og Kristeligt Dagblads Forlag er igen til stede med sin egen stand.

Her kan du møde forlagets ansatte samt journalister og en række redaktører fra avisen.

I år kan du også opleve en lang række forfattere, heriblandt forlagets egne, der optræder i forskellige sammenhænge på Kristeligt Dagblads egen scene. 

Det gælder blandt andre kinesiske Xinxin Ren Gudbjörnsson om at genfinde motivationen, præst og debattør Sørine Gotfredsen om tidens narcissisme.

Desuden optræder familievejleder Lola Jensen om skilsmisse, generalsekretær for Bibelselskabet Birgitte Stoklund Larsen om Grundtvig og Brorsons betydning for den danske salmeskat. 

Herunder kan du finde seks interview med forfattere, der optræder på Kristeligt Dagblads Forlags scene på BogForum.

Xinxin: Ingen er født flittige, moralske og modne

Xinxin Ren Gudbjörnsson boede det meste af sin barndom hos sin farmor og farfar i en landsby i Sichuan-provinsen i Sydkina. Farmoderen holdt høns og lagde de æg, hun hver dag samlede sammen, i en krukke. Den fandt den femårige Xinxin, der ville undersøge, hvad der var inde i æggene, så hun knuste dem et efter et.

Da farmoderen opdagede, hvad der var sket, blev hun ikke vred og straffede ikke sit barnebarn. Der var æg over alt - på Xinxin og på vægge og gulve. Først vaskede hun pigen og gav hende rent tøj på. Derefter skulle hun hjælpe med at gøre rent.

I dagene efter var der ikke æg til morgenmad, fordi, som farmoderen fortalte, lille Xinxin havde knust alle æggene, så de måtte undvære.

Farmoderen sagde også, at nu var hun blevet så stor, at opgaven med at samle æg var hendes, og lærte hende, hvordan man gjorde.

”Min farmor lærte mig, at når man har fejlet, kan man gøre det godt igen. Hun lærte mig også at værdsætte fødevarer.

Langt senere gik det op for mig, at hun sagtens kunne have købt andre æg, så vi havde til morgenmad, men ved at holde fast i en konsekvens af det, jeg havde gjort, samtidig med at hun gav mig et nyt ansvar og lærte mig, hvad jeg kunne have gjort i stedet, tog min opdragelse et tigerspring, og det motiverede mig til at løse opgaven med indsamling af æg langt bedre.”

Læs eller genlæs hele interviewet her. 
 

Sørine Gotfredsen: Alt slutter med mig

Et sted på den bornholmske østkyst syd for Gudhjem er der et klippefremspring, hvor Sørine Gotfredsen har tilbragt mange sommerstunder. Hun gjorde stedet nær familiens sommerhus til sit og kom her gerne, når hun ville være alene.

Der kunne gå timer, hvor hun så ud over havet og dyrkede en længsel efter noget fortrøstningsfuldt, som hun kun delte med sin dagbog: Hun ville være berømt.

For den unge pige stod anonymiteten som en fortabthed, der ville opløse hendes personlighed.

”I mit barnesind havde jeg en kaldelse til ikke at blive glemt. Jeg tilhører en generation, der er blevet opdraget til at iagttage os selv og udfolde vores subjektivitet i en folkeskole, hvor vi ikke oplevede mange rammer, men en kolossal frihed til selv at definere, hvem vi gerne ville være. Jeg beundrede popstjerner som Abba, som var smukke og forgudede og anderledes højt hævet over andre.

Hvis man bare var berømt, så kunne man ikke blive ked af det. Berømmelse stod som løsningen på alle livets gåder. Alle ville kigge på en, og jeg ville aldrig være alene,” siger hun.

Læs eller genlæs hele interviewet her.

Jens Smærup Sørensen: Alt mit skriveri hviler på en grundlæggende vildrede

Han hedder Arne, er både bonde, præst og brugtvognsforhandler - og så har han huseret inde i Jens Smærup Sørensens hoved i mindst to år.

Ligesom visse former for stueplanter, der lige så stille står og passer sig selv uden gødning og kun får en smule vand af og til, fik Arne også lov til bare at være.

Alt imens forfatteren aktivt beskæftigede sig med andre ting. Men på et tidspunkt blev der for meget Arne inde i hovedet, og Jens Smærup Sørensen begyndte at skrive på det, han vidste skulle blive hans næste roman, men som han ikke på forhånd havde nogen fast formel på.

”Sådan er det altid. Det begynder med en person og nogle sætninger, som jeg kan høre ham sige. For mig er det at skrive en roman ikke i første omgang bundet op på episoder. Det er snarere et livsforløb, som det er spændende for mig at undersøge.”

Læs eller genlæs hele interviewet her.

Lola Jensen: Børneforældre i dag er en flok individualistiske egoister

Egentlig ville Lola Jensen have skrevet en bog om teenagere. Når den i stedet kom til at handle om skilsmisser, skyldes det, at den støt stigende skilsmissekurve stod og blinkede på en sådan måde, at familievejlederen ikke længere kunne sidde den overhørig.

At op mod halvdelen af alle ægteskaber i dag ender i opløsning, er én ting. Noget andet er, at skilsmisser i dag ifølge Lola Jensen giver langt flere skrammer til både vokse og børn end tidligere.

”De fleste, der ender i en skilsmisse, lægger fra kaj med gode intentioner. Som forældre vil man gerne have det hele til at fungere og samarbejde, ikke mindst for børnenes skyld. Man vil fortsat holde jul sammen og give hinanden gaver til fødselsdag.

Men lidt efter lidt begynder den gode relation mellem de voksne alligevel ofte at smuldre, hvis man ikke er påpasselig. Måske får far eller mor en ny kæreste og nye prioriteter - og vil for eksempel gerne sætte ægtefællebidraget ned, fordi der nu er kommet to nye små børn i det nye forhold. Og så har vi balladen.”

Læs eller genlæs hele interviewet her.

Marstrand-Jørgensen: Historisk stof skal spejle nutiden

Det er ikke mange detaljer, man får foræret i Bibelen. Forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen har forsøgt at udfylde hullerne i sin nye roman, ”Dronningen af Saba og kong Salomon”.

Hun er rejst 3000 år tilbage i tiden for at puste liv i flere bibelske figurer omkring David og skildrer deres hverdagsliv, hvem de var, og hvad de var rundet af.

Det er blevet til en episk fortælling om magt og kærligheden mellem Salomon og dronningen af oldtidsriget Saba i det sydlige Arabien.

På grænsen mellem myte og historie møder de to hinanden, et møde, der er nævnt i både Bibelen, Koranen og i det etiopiske helligskrift Kebra Negast.

”I de to første tekster er dronningen en biperson, der kommer med store rigdomme til kong Salomon og beundrer ham. Men hvorfor gjorde hun egentlig det? Det måtte jeg gå dybere ind i og opdage selv,” fortæller Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

Læs eller genlæs hele interviewet her.

Henrik Wivel: Kunsten er en måde at nærme sig Gud

Man behøver ikke at være livsstilsekspert for at få fornemmelsen af, at Henrik Wivels arbejdsværelse i hjemmet på Østerbro i København tilhører en mand, der elsker kunst i alle dens afskygninger.

Omringet af fyldte bogreoler står en sort Western-guitar på gulvet med det ikke helt tilfældige mærke ”Strinberg”, som om producenten ikke kunne stave til den store svenske forfatters navn.

Henrik Wivel har en særlig forkærlighed for svenske kunstnere. Han har blandt andet skrevet en kulturguide til Stockholm og en doktorafhandling om Selma Lagerlöfs forfatterskab. Men hans lyse lejlighed på Østerbro er også i sig selv et lille galleri af danske kunstværker.

Et lille dystert maleri af selveste L.A. Ring hænger for eksempel bag skrivebordet. Det forestiller et leende skelet. Wivel købte det originale maleri for et par tusinde kroner, mens han selv var studerende. Siden har maleriet været med på stort set alle afgørende L.A. Ring-udstillinger som et vidnesbyrd om, at Wivel allerede tidligt forstod sig på kunst.

Læs eller genlæs hele interviewet her.  

Forfatter og foredragsholder Xinxin Ren Gudbjörnsson er kendt fra flere DR-programmer. Foto: Petra Theibel Jacobsen
Præst og debattør Sørine Gotfredsen om at blive berømt Foto: Leif Tuxen
Smærup Sørensen tager i ny bog livtag med den menneskelige eksistens. Foto: Henning Bagger/Scanpix / Scanpix Denmark
Familieterapeut Lola Jensen har gode råd til forældre Foto: Petra Theibel Jacobsen
Anne Lise Marstrand-Jørgensen er aktuel med roman om bibeltiden Foto: Leif Tuxen
Kritiker og forfatter Henrik Jensen er aktuel med essaysamlingen ”Skyggeliv" Foto: Kristeligt Dagblads Forlag

Andre læser lige nu