Seks stjerner: Denne roman viser tydeligt, hvorfor Solvej Balle er en ener i nyere skandinavisk litteratur

Solvej Balles prisbelønnede storværk bobler over af fascinerende perspektiver på tilværelsen

Solvej Balle vover at gå imod strømmen med sin kunst og formår at levere værker af højeste kvalitet. Her er hun fotograferet i sit hjem på Ærø.
Solvej Balle vover at gå imod strømmen med sin kunst og formår at levere værker af højeste kvalitet. Her er hun fotograferet i sit hjem på Ærø. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Det er med spænding, at man læser det nye og fjerde bind af Solvej Balles omfattende romanværk ”Om udregning af rumfang”. Forfatteren modtog i november Nordisk Råds Litteraturpris for sit endnu ufuldendte værk. Der kan næppe herske tvivl om, at den prestigefyldte pris er velfortjent. Solvej Balle er en ener i nyere skandinavisk litteratur. Hun vover at gå imod strømmen med sin kunst og formår at levere værker af højeste kvalitet. Og det nye bind bekræfter på alle måder det generelle indtryk af forfatterskabet.

”Om udregning af rumfang”, som falder i syv bind, handler om et menneske, der er fanget i tiden. Hver morgen vågner kvinden Tara Selter op til en ny gentagelse af den 18. november. Intet er forandret. Alt er ned til mindste detalje det samme. Det værste er måske, at alle i hendes nærhed har glemt, hvad der skete i det foregående døgn. Alle mennesker udfører nøjagtig de samme handlinger dag efter dag.