Selvom den er opstået i pandemiens mørke, er denne bog om trøst lige hvad tiden trænger til

Den verdensberømte canadiske tænker Michael Ignatieff skriver klogt og eftertænksomt om trøstens væsen i ny, vigtig bog til mørke tider

Canadiske Michael Ignatieff (født i 1947) er tidligere leder af det canadiske Liberal Party og professor på Harvard Universitet.
Canadiske Michael Ignatieff (født i 1947) er tidligere leder af det canadiske Liberal Party og professor på Harvard Universitet. Foto: Mark Blinch/Reuters/Ritzau Scanpix.

To ting kendetegner den canadiske tænker og politiker Michael Ignatieffs bog om trøstens fænomen udformet som en serie af portrætter. Det ene er, at det er en varm og menneskelig bog, det andet er, at den er blevet til under coronaisolationen, som bragte idéen om krise tilbage for alvor.

Bogen er, som titlen "Om trøst. At finde lindring i svære tider" fint udtrykker det, en bog til trøst i mørke tider. Dens greb med at bruge portrætter ses i flere faglige discipliner for tiden, også ud over historiefaget, som er Ignatieffs eget. Den lægger sig således i slipstrømmen af en fornyet interesse for portrættet som blandt andet antropologens og kunsthistorikerens adgang til dét, som man kunne kalde en gennemgående universalisme, altså at der er håb i, at vi alle er ens, og at alle i princippet er et portræt værdigt.