Ser du holocaust vende tilbage?

Filmmagasin bringer den kontroversielle dokumentarfilm "Defamation" i den nyeste udgave. Filmen om antisemitisme, som DR ikke ville vise, er glimrende og personlig og slet ikke så manipulerende igen

Findes antisemitisme i dag, spørger den israelske instruktør Yoav Sha-mir i sin omdiskuterede film "Defamation", der sætter spørgsmålstegn ved jøders udnyttelse af holocaust til politisk lobbyarbejde. Her står formanden for den internationale organisation ADL, der har til formål at bekæmpe antisemitisme, ved Auschwitz.
Findes antisemitisme i dag, spørger den israelske instruktør Yoav Sha-mir i sin omdiskuterede film "Defamation", der sætter spørgsmålstegn ved jøders udnyttelse af holocaust til politisk lobbyarbejde. Her står formanden for den internationale organisation ADL, der har til formål at bekæmpe antisemitisme, ved Auschwitz. Foto: Foto fra filmen.

Hvordan ligger det med antisemitismen i dag? Findes den overhovedet? Og i givet fald: Er det at indtage en kritisk holdning over for Israels besættelse af Vestbredden og indtil 2005 Gaza lig med antisemitisme?

Den slags spørgsmål stiller den israelske dokumentarfilmmand Yoav Shamir i den omdiskuterede film "Defamation", som DR 2 har gemt i sit filmlager i to år med den begrundelse, at emnet fremstilles for ensidigt og derfor skal vises i en større sammenhæng. Det er faldet Filmmagasinet Ekko så meget for brystet, at man har valgt at udsende den som dvd med det nyeste nummer, der kom på gaden i denne uge. For selvom DR ikke vil vise den, skal den danske befolkning altså ikke snydes for at se den prisvindende dokumentarfilm, der har været vist i en række andre lande, herunder Israel.

"Defamation", der betyder ærekrænkelse, indgår i navnet på en international organisation, der har til formål at bekæmpe antisemitisme. ADL hedder den: Anti Defamation League. Instruktør Shamir giver den i filmen i rollen som den naive spørger, der tager udgangspunkt i sine egne oplevelser. På den ene side får han i israelske medier dagligt at vide, at antisemitismen ikke bare findes overalt i verden, men at den er i vækst. På den anden side har han aldrig oplevet den selv. Så hvad er op – og hvad er ned?

Filmen følger to spor. Den følger en israelsk skoleklasse før og under en tur til Polen og Auschwitz. Den tur tager 30.000 israelske skoleelever hvert år, og filmen lader ikke megen tvivl tilbage om formålet med den. Børnene skal følelsesmæssigt lære aldrig at glemme og aldrig at tilgive. Omkring dem pisker sikkerhedstjenesten og lærerne en stemning op om, at hele verden er imod dem. Noget, Shamir demonterer med enkle midler, for han ser rejsen som et stort manipulationsnummer, der tjener et politisk formål.

Det andet spor handler om organisationen ADL og dens karismatiske leder, Abe Foxman, der selv er holocaust-overlever. Shamir følger organisationens arbejde, men det er så som så med eksempler på antisemitisme: Nogle tilfældige børn i Brooklyn kaster sten efter en bus med jødiske børn, og folk kan ikke få fri fra arbejde i New York i forbindelse med jødiske helligdage.

Men Foxman er en mand, der forstår at bringe fortidens uhyrligheder i spil i nutidens politiske spil. Og dér sætter Shamir kniven ind og borer rundt. Med belæg i interview med amerikansk-jødiske akademikere, med rabbinere og andet godtfolk forsøger han på sin – påtaget – naive måde at føre bevis for, at ADL og den israelske højrefløj med overlæg spiller antisemitisme-kortet for at aflede opmærksomheden fra besættelsen og bosættelserne. Shamir tager blandt andet kontakt til den lidt maniske amerikanske historiker Norman Finkelstein, der har lagt sig ud med den jødiske verdenskongres i USA, som efter hans mening er en stor pengemaskine med det ene formål at skabe formuer på jødernes lidelser under Anden Verdenskrig. "Ser du holocaust vende tilbage? Der er så meget sult i verden. Der er så meget lidelse. Og skal jeg så blive oprørt over, at en eller anden idiot tegner et hagekors på en væg," siger han i filmen.

"Defamation" er produceret blandt andet med støtte fra DR og Det Danske Filminstitut, og for en udenforstående kan det være vanskeligt at se, hvorfor denne film ikke kan vises på dansk tv. Det er en glimrende personlig dokumentarfilm; ikke så modig eller kunstnerisk udfordrende i sin måde at være dokumentarfilm på, men nærmest frygtløs i sit forsøg på at belyse "kampen om antisemitismen" – og så provokerende er den heller ikke. Eller er den?

DR besluttede i går at vise filmen til april sammen med andre indslag, der behandler den moderne antisemitisme.

krasnik@k.dk

Defamation. Instruktion: Yoav Shamir. 2009. 91 minutter.