Prøv avisen

Sjælden H.C. Andersen-samling gik for 620.000 kroner

"Gjenfærdet ved Palnatokes Grav" blev startskuddet på den unge H.C. Andersens dannelsesrejse og udbydes uhyre sjældent på auktion, anfører auktionshuset i kataloget. Foto: Keld Navntoft

En række af eventyrdigterens førsteudgaver blev solgt på auktion til langt over vurderingen

Den enestående, ja eventyrlige samling med over 60 af Hans Christian Andersens førsteudgaver var vurderet til mellem 400.000 og 500.000 kroner.

Men da samlingen onsdag aften kom under hammeren hos Bruun Rasmussens Kunstauktioner, var der så meget rift om H.C. Andersen-bøgerne, at en udenlandsk privatsamler via sine bud over telefonen sikrede sig værkerne for 620.000 kroner.

LÆS OGSÅ: Hjernens utrolige magt

Det var en helt unik samling, der blev solgt i aften, og den indeholdt ikke bare førsteudgaver af Andersens verdensberømte eventyr. Den indeholdt også hans allerførste og mest sjældne bog, Gjenfærdet ved Palnatokes Grav, og den er nu gået til en passioneret udenlandsk samler, siger Christine Almlund, bogspecialist hos Bruun Rasmussen, i en pressemeddelelse.

Gjenfærdet ved Palnatokes Grav blev startskuddet på den unge H.C. Andersens dannelsesrejse og udbydes uhyre sjældent på auktion, anfører auktionshuset i kataloget.

Bogen udkom under pseudonym i 1822, da eventyrdigteren kun var 17 år.

Værket indeholder kimen til det fantasifulde, eventyrlige univers, der siden gjorde ham verdensberømt. Men bogen var dengang langtfra nogen salgssucces.

Den blev kun sendt til 17 subskribenter, den kunne ikke sælges i handlen, og den er af samme årsag i dag meget sjælden, lyder det fra Bruun Rasmussens Kunstauktioner.

Restoplaget blev fem år senere forsøgt solgt med et nyt titelblad, men atter uden held. Det er et af disse eksemplarer med nyt titelblad fra 1827, der onsdag aften blev solgt ved hammerslag.

Restoplaget endte som indpakningspapir i en købmandsforretning, og bogen er ifølge auktionshuset derfor lige så sjælden på auktion som 1822-udgaven.

Den nu bortauktionerede samlings kerne er H.C. Andersens berømte eventyr, heriblandt en sjælden førsteudgave af Andersens tre første eventyrhæfter, Eventyr fortalte for Børn, fra 1835.

Det var denne samling med eventyr som Den lille havfrue og Kejserens nye klæder, der banede vejen for H.C. Andersens store litterære betydning.