Prøv avisen

Sjovt om livet som 50-årig

Bridget Jones fører heldigvis fortsat dagbog. Som 50-årig har hun fået nye problemer, men er stadigvæk lige sjov

Dronningen af den såkaldte chik-lit, engelske Helen Fielding, er tilbage med nye historier om sin berømte og berygtede romanfigur Bridget Jones. For 14 år siden forlod læseren den giftefærdige Bridget i armene på sin elskede Darcy, den gode og ansvarlige advokat, der langt om længe slog rivalen, charlatanen Daniel, af banen. Nu er Bridget blevet 51 år, mor til to mindreårige børn og enke. Darcy er nemlig død under en heroisk kamp for retfærdighed i Dafur.

Da romanen begynder, har Bridget været enke i fem år og er efterhånden klar til at indgå i et nyt forhold. Hun har igen mod på flirt og sex, som hun kommer til på en ny måde. Hun chatter på nettet og får en date med en 20 år yngre mand. Og så er hendes lykke gjort i fald for et stykke tid. Med sin toyboy bliver hun ung igen, men det er selvfølgelig ikke uproblematisk med så ung en elsker, når man selv har børn at passe og forsørge. Og når man faktisk er midaldrende et ord som Bridget selvfølgelig hader og har svært ved at tage i sin mund.

Mens Bridget i sin tidligere dagbog skrev om den 30-årige singles liv, så er det nye emner, der trænger sig på nu. Børnene går i børnehave og skole og kommer hjem med noget så upassende som lus, og så bliver de syge og brækker sig. Bridget skal ikke bare lave dates for sig selv, hun skal også lave legeaftaler et ord hun hader med de andre forældre. Nogle af dem er så ulideligt korrekte og bruger ord som det er ikke i orden hele tiden og det hader Bridget også. Selv elsker jeg hende for det, for jeg hader præcis de samme ord. Ligesom jeg hader mit barns lektier, når de ligesom Bridgets er et komplet uforståeligt sammensurium af løsrevne kopiark, billeder af flerarmede indiske guder og madretter, som ungerne skal farvelægge.

Fielding kan stadigvæk spidde den slags på en sjov måde. Og hun lader gerne den morsomme Bridget fyre vitser af a la denne her i forbindelse med hestekødsskandalen sidste år: Oksekødlasagne 100 % hestekød. Fiskepinde 90 % søhest. Sjovt er det også, når hun ikke kan tale for al den botox, hun har fået sprøjtet ind i læberne i et mislykket forsøg på at skjule sine rynker og alder.

Fieldings Bridget Jones-figur er morsom og elskelig. Hun er kønspolitisk ukorrekt i sin evindelige jagt på en mand, som selvfølgelig skal være både smuk, stærk, intelligent, sjov, god i sengen og god ved børnene. Det er altså sammen over the top på en måde, så det er stærkt underholdende. En del er selvfølgelig gentagelser fra de to første bøger, og romanen er også rigelig lang, men der er også så tilstrækkelig meget variation, at Bridget Jones dagbog stadig er en fornøjelse at læse.