To skæbneladede operaer på turné

Der var et før og efter pausen i dobbeltoperaen "La Vendetta/I Pagliacci" af Den Jyske Opera, der lagde vejen forbi Gamle Scene i København

 To skæbneladede operaer på turné
Foto: Camilla Winther.

Den Jyske Opera har som bekendt hjemsted i ”Smilets By”, et slogan, som hittepåsomme folk i Aarhus Turistforening tilbage i 1938 fandt på at kalde hovedlandets hovedstad. Og det driftige ensemble i Den Jyske Opera (DJO) gør sit bedste for at leve op til dette ry. Med klædelig og informativ selvironi skriver man nemlig om sæsonens turnéforestilling, et dobbeltprogram med Asger Hameriks "La Vendetta" og Leoncavallos klassiker "I Pagliacci":

”Et operakompagni, meget lig Den Jyske Opera, opfører operaen "La Vendetta" (Hævnen), alt imens de er i fuld gang med prøverne på deres næste forestilling, operaen "I Pagliacci" (Bajadser). Når "La Vendetta" er slut, og tæppet går ned, ‘inviteres’ publikum om bag scenen, hvor der blandt operaens ansatte udspiller sig et højspændt drama med katastrofale følger.”

I 1870, mens Richard Wagner endnu levede, skrev den danske komponist Asger Hamerik (1843-1923) operaen "La Vendetta", der havde sin førsteopførelse på den berømte Scala-opera i Milano.

Hamerik var tidligt modnet og blev under et ophold i Paris inspireret af Hector Berlioz. I DJO's version havde man imidlertid valgt at føre forestillingen frem til et 1950’er-miljø, hvor handlingen udspillede sig på en bar. Det knap en time lange stykke blev præget af en stærk indsats fra den tyske mezzosopran Dorothea Spilger, der både vokalt og scenisk udfoldede sig med stor autoritet.

Hvad de øvrige sangere angår, giver det ikke den store mening at opliste dem her, for alle partier er dobbelt besat efter et ret uigennemskueligt system. I den danske operaverden gør man det undertiden svært for sig selv. Og for publikum.

Efter pausen skulle det være rent italiensk. ”I Pagliacci” blev komponeret i begyndelsen af 1890’erne af Ruggiero Leoncavallo, der også skrev librettoen til sit værk. Operaen har en varighed på omkring fem kvarter og bliver ofte kombineret med ”Cavalleria rusticana”, en anden italiensk operasucces, skrevet på samme tid, af Pietro Mascagni. Dermed går den tidsmæssige kabale smukt op. To flotte forestillinger på én og samme aften.

Iscenesættelsen på Gamle Scene i København, som Philipp Kochheim havde stået for, var en smule kaotisk (for ikke at sige uskøn) og kunne med sine effekter, eksempelvis en rød termokande i højre side og en tre meter høj stige til venstre, lede tanken hen på et dansk lærerværelse i slutningen af det store spisefrikvarter, hvor pedellen er ved at fikse belysningen.

Til gengæld blev der sunget godt over hele linjen, og i orkestergraven spillede Odense Symfoniorkester under ledelse af den eminente tyske dirigent Christopher Lichtenstein, der i dag er musikchef på DJO, med nærmest sydlandsk verve. 

Den Jyske Opera: La Vendetta/I Pagliacci. Turnéforestilling. Instruktør: Philipp Kochheim. Oplevet på Det Kongelige Teaters Gamle Scene i København med Odense Symfoniorkester. Dirigent: Christopher Lichtenstein. Forestillingen turnerer frem til den 3. december.