Prøv avisen

Skæbner, der gør indtryk

5 stjerner

I antologien ”Stemmer fra dybet” giver Dorte Hummelshøj Jakobsen stemme til dem, der befinder sig på laveste trin af samfundspyramiden

”Og da har i rigdom vi drevet det vidt, når få har for meget og færre for lidt.”

Sådan skrev Grundtvig i 1820. Men hvis nogen tror, at vi nu, næsten 200 år senere, med stolthed kan sige, at vi er nået så vidt, så bliver de nødt til at tro om igen. Og hvis de har svært ved det, så skal de bare læse Dorte Hummelshøj Jakobsens antologi ”Stemmer fra dybet”.

I denne antologi har Dorte Hummelshøj Jakobsen ladet dem få ordet, som sjældent eller aldrig bliver hørt. Dem, der befinder sig på allerlaveste trin af samfundspyramiden. Det drejer sig først og fremmest om mennesker, der er eller har været på kontanthjælp. Mennesker, der af den ene eller anden grund, undertiden selvforskyldt, men i langt, langt de fleste tilfælde helt uforskyldt, er havnet der, hvor de ikke kan klare enhver sit eller bare sig selv.

Dorte Hummelshøj Jakobsen har samlet en bred vifte på i alt 12 navngivne mænd og kvinder, der af vidt forskellige grunde og på vidt forskellig måde er faldet næsten helt ud af systemet. Hun har ladet dem selv fortælle deres historier. Og de er ikke for sarte sjæle. For langt de flestes vedkommende handler det om mennesker, som ikke er i stand til at passe et arbejde, hvor gerne de end ville, fordi de er plaget af sygdom på legeme såvel som sjæl.