Skagensmalerne er mere end sommer og strand

Fin udstilling af Viggo Johansens akvareller på Skagens Museum med motiver fra rejser i ind- og udland

Viggo Johansen maler intense skystudier, marker, engdrag og landskaber, der vidner om indlevelse og ro. Her er det hans ”Ved vejen mod plantagen”. – Fotos: Skagens Kunstmuseer.
Viggo Johansen maler intense skystudier, marker, engdrag og landskaber, der vidner om indlevelse og ro. Her er det hans ”Ved vejen mod plantagen”. – Fotos: Skagens Kunstmuseer.

Der er store udstillinger, og der er mindre. Og på Skagens Museum er der plads til begge dele, også uden for badesæsonen. For Skagensmalerne er andet og mere end sommeraftener på stranden.

En af de malere, hvis maleri levede bedst inden døre, er Viggo Johansen (1851-1935), hvis stemningsfulde billeder af familien både ved højtider og i hverdagens sysler er blandt de skønneste fra gruppen af malere, der er forbundet med Skagen.

Viggo Johansen giftede sig med Martha, der var kusine til Anna Ancher og bedste veninde. I beskrivelsen af det nære liv har Viggo Johansen en force; med parrets seks børn er han den, der leverer flest børnebilleder af den slags, de fleste kan relatere til. Børn som del af en familie og ikke stadset ud eller set i voksnes selskab.

Viggo Johansen havde øje for mennesket og landskabet i egen ret, så at sige.

Og Skagens Museum viser en lille fin udstilling om Viggo Johansens landskaber i akvarel oppe under loftet, hans øvrige værker er tilgængelige i fast samling.

Viggo Johansen er en sansende maler. Han er en friluftsmaler, der forstår vejrlig og også gerne tegner dyr. Her er det hans ”Studie af hest”, fra Tyresö, Sverige.
Viggo Johansen er en sansende maler. Han er en friluftsmaler, der forstår vejrlig og også gerne tegner dyr. Her er det hans ”Studie af hest”, fra Tyresö, Sverige.

Akvareludstillingen er en blandet skare af motiver fra rejser og ophold i ind- og udland. Svenske, italienske og norske landskaber blander sig med de danske.

Viggo Johansen er en sansende maler. Han er en friluftsmaler, der forstår vejrlig og også gerne tegner dyr, så koblingen mellem guldaldermaleren Lundbye er parret med en interesse for impressionismen, som Johansen kendte og dannede sig efter. Specielt Monet havde hans interesse.

Det spændende og gammelmodige i den danske kunst er dette mærkelige træk tilbage mod kendte og trygge rammer. Viggo Johansen er ikke så meget en oprører, som vi måske kan tilskrive både Krøyer og Theodor Philipsen, hvis vi skal nærme os Skagen og Dragør, hvor Johansen havde familie, som referencer. Hvor Krøyer rejste ud og gjorde verden til sin, lod Viggo Johansen sit liv danne efter omstændighederne. Han var ikke enspænder, men forsvandt lidt i mængden og blev underviser gennem 40 af sine 60 aktive malerår på blandt andet De Frie Studieskoler, kvindernes (dengang nyoprettede) afdeling på Kunstakademiet, hvor han også sluttede af som professor. Hans akvareller er gennemført ærlige i farve og teknik, han maler intense skystudier, marker, engdrag og landskaber, der vidner om indlevelse og ro. Hans værk vibrerer i al sin stilfærdighed.

Viggo Johansen havde øje for mennesket og landskabet i egen ret så at sige. Skagens Museum viser en lille fin udstilling om Viggo Johansens landskaber i akvarel. Her er det kunstnerens ”Nybyggerhuse på heden”. –
Viggo Johansen havde øje for mennesket og landskabet i egen ret så at sige. Skagens Museum viser en lille fin udstilling om Viggo Johansens landskaber i akvarel. Her er det kunstnerens ”Nybyggerhuse på heden”. – Foto: Skagens Kunstmuseer

Andetsteds i den store særudstillingssal vises den 17 år yngre maler Johannes Wilhjelms værker i stort olieudtræk. Han kom første gang til Skagen, da Krøyer døde som 58-årig og blev begravet i 1909. Wilhjelm var elev hos Krøyer en tid. Han er et nyt bekendtskab rent kunsthistorisk, hvor Viggo Johansen hører til den gamle garde. Ikke desto mindre er Johansens værk underbelyst, akvarellerne står som en fin lille kærlighedsgave med poetisk tyngde. Han er en virkelighedsskildrer med fornemmelse for stof og lys. Et sympatisk bekendtskab.