Skagensmalerne fra A til Z

»Han kom første gang til Skagen i 1874 og blev så betaget af stedet og af kroværtens 14-årige datter Anna, at han blev der resten af sit liv.«

Det kan man bl.a. læse om den berømte skagensmaler Michael Ancher, når man slår hans navn op i »Skagen leksikon - malerne, modellerne, værkerne og stederne«.

Leksikonet sætter fokus på den kunstnerkoloni, som unge rebelske skandinaviske malere skabte på Skagen med Brøndums Hotel som samlingspunkt.

Det var i sommeren 1879 og især i 1880'erne, at malerne strømmede til Skagens stærke sommerlys, særegne farver og storladne natur og for ikke at glemme de lokale piger.

Skagenleksikonet henvender sig både til dem, der tager til Skagen med interesse for historiens vingesus, og dem der blot på afstand interesserer sig for tidens malerkunst, kulturhistorie og personligheder.

Her finder man opslag om malerne P.S. Krøyer, Viggo Johansen, Carl Locher med flere. Det er imidlertid ikke kun kustnerne, også deres huse og familieliv bliver også beskrevet.

Derudover kan man finde lidt om H.C. Andersen, der på sin Jyllandsrejse til Skagen den 17. august 1859 indlogerede sig på Brøndums gæstgiveri, bestilte rødspætter og senere skrev de to historier »Skagen« og »En lille historie fra klitterne« med baggrund i sit besøg.

Bogen er redigeret af Lise Svanholm, der er kunsthistoriker og medlem af bestyrelsen for Skagens Museum, og hun har også skrevet forordet til leksikonet.

Leksikonet er udgivet af Gyldendal og koster 250 kroner.