Prøv avisen

Skal de faste bogpriser tilbage?

Boghandlerne er presset af krisen. Spørgsmålet er om de faste bogpriser skal genindføres på det danske bogmarked. Foto: colourbox.com

Den 1. januar 2011 blev priserne på bøger sat helt fri. Siden har den teknologiske udvikling og den økonomiske krise gjort det svært for forlag og boghandlere. De to parter tager i disse uger stilling til, hvorvidt priser på nye bøger igen skal fastsættes for en periode. Det skal de, mener chefredaktør for magasinet Bogmarkedet. Boghandlerforeningens direktør savner bevis for, at den frie konkurrence har påvirket mængden og kvaliteten af bøger

Boghandlerforeningen støtter i dag de frie priser på bøger. Den frie konkurrence har imidlertid gjort det sværere at leve af at sælge bøger. Skal vi vende tilbage til et system med faste priser på bøger?

LÆS OGSÅ: Bogbranche i vildrede om bogpriser

Der er flere aspekter af det spørgsmål. Blandt andet hvilke faste priser? Efter vores mening vil en tilbagevenden til systemet fra 00erne igen betyde en beskyttelse af bogklubber og ensidige forlagsinteresser. Det er hverken i boghandlernes eller kundernes interesse.

Et andet aspekt er, hvorfor faste bogpriser? Den traditionelle argumentation er, at de giver et større titeludbud i butikkerne og dermed bidrager til at sikre en bred udgivelsespolitik. Men teknologien har ændret de forudsætninger, og man har hidtil ikke kunnet dokumentere, at fjernelsen af de faste bogpriser i sig selv har påvirket mængden og kvaliteten af nye danske bøger.

Magasinet Bogmarkedet bragte forleden en historie om internationale undersøgelser, der viser, at de frie priser gør bøger dyrere. Hvad er op og ned i det her?

Reelt har vi i Danmark haft frie priser i de seneste fem år. I den periode er bogpriserne faldet med 7,5 procent, mens forbrugerpriserne generelt er gået op med 10 procent. Magasinet henviser til to gamle undersøgelser, hvor den ene kun laver en optælling af nogle europæiske eksempler, mens den anden forsøger at lave en teori for bogprisernes udvikling. Bogmarkedet er en sammensat størrelse i voldsom udvikling, så vi finder stadig eksempler, der modsiger hinanden. Når magasinet henviser til disse rapporter i dag, skyldes det, at man holder fast i et tema om bogpriser for at vinde gehør for genindførelse af faste bogpriser i Danmark.

Foreningen har støttet de frie priser siden 2005. Siden har mange af medlemmerne fortrudt. Er det på tide at revurdere foreningens holdning?

Det er rigtigt, at en del boghandlere ønsker faste priser. Men de ønsker rigtige faste priser, som vi havde det indtil 2000, eller som de findes i Tyskland og Frankrig. Det ønske, men især den voldsomme udvikling, som markedet er i, gør, at foreningen er i færd med at se på sin politik og funktion. Man skal også huske, at der politisk slet ikke er opbakning til en ny lov om faste bogpriser.

Hvad er løsningen så for en presset bogbranche?

Det er for tidligt at sige, hvad vores svar bliver. Men den politiske og juridiske situation er helt forskellig fra 1980erne og 1990erne. Et udgangspunkt er, at boghandlerne er handelsmænd, som altid har handlet med mange forskellige varer. Dog sådan, at bøgerne er det første i deres butikker og faglige forståelse. Derfor ønsker vi et bredt og frodigt bogudbud, og selvom bogen går fra papir til elektronik, spiller boghandlerne en vigtig rolle for bogens synlighed. En væsentlig del af løsningen er, at forfattere og forlag sammen med boghandlerne udnytter og ikke ødelægger de muligheder.