Skal muslimer tage afstand fra terror i et tv-show?

DR1s tv-show ”Året der gik 2015” har skabt debat på grund af et indslag med danske muslimer, der lægger afstand til blandt andet terror. Men hvorfor skal muslimer blive ved med at forklare sig, spørger Özlem Cekic, der fortryder sin medvirken i programmet

Under DR1s program "Året der gik 2015" i søndags rejste flere danske muslimer sig og fremsagde ordene "Jeg er muslim, men..." og et efterfølgende budskab. Tidligere politiker Özlem Cekic sagde "Jeg er muslim, og min ven er en jøde". Det har hun fortrudt.
Under DR1s program "Året der gik 2015" i søndags rejste flere danske muslimer sig og fremsagde ordene "Jeg er muslim, men..." og et efterfølgende budskab. Tidligere politiker Özlem Cekic sagde "Jeg er muslim, og min ven er en jøde". Det har hun fortrudt. Foto: Screendump fra dr.dk/tv.

”Jeg er muslim, men jeg er ikke terrorist”.

”Jeg er muslim, men jeg er ikke homofob”.

Sådan lød det blandt andet, da en række danske muslimer deltog i DR1s program ”Året der gik 2015” søndag aften.

Undervejs i det halvanden time lange underholdningsprogram rejste de sig på skift op og erklærede sig som muslim med et efterfølgende ”men” og en række forskellige budskaber.

Indslaget har ført til en del kritik blandt seerne og til over 600 kommentarer på DR1s Facebookside.
 
”Hvis jeg var muslim, havde jeg nok sagt: Jeg er muslim, og jeg er et menneske!’," skriver en.

”Jeg er muslim, men jeg nægter at udstille mig selv på denne måde”, lyder en anden kommentar.

Indslaget bliver af flere kaldt ydmygende for danske muslimer og beskyldes for at have den modsatte virkning end den, DR måtte have haft.
 
Flere af de medvirkende har siden beklaget deres deltagelse i DR-programmet, blandt andre komikeren Omar Marzouk, der stod frem med ordene ”Jeg er muslim, men jeg bliver ikke fornærmet, hvis du tegner min profet”.

Han har efterfølgende udtalt, at han følte, han skulle undskylde for noget, han ikke har en rolle i.

Se hans undskyldning i videoen her 


Tidligere folketingsmedlem for SF Özlem Cekic, deltog i programmet med ordene ”Jeg er muslim, og min ven er jøde”.

Det har Cekic fortrudt og kritiserer konteksten i DRs indslag, der blev bragt lige efter et interview med Sergeot Uzan, far til Dan Uzan. Den danske jøde blev skudt natten til den 15. februar 2015 foran synagogen i København.

”På en måde blev vi i stedet billedet på terroren,” siger Özlem Cekic til Kristeligt Dagblad.

Hvorfor deltog du i programmet?

”Fordi jeg mente, det var en god mulighed for at komme ud med det budskab, at danske muslimer er en del af Danmark, og at Danmark er en del af os,” siger Cekic, der som muslim har fået nok af at tage afstand - hvilket hun også forklarer på sin facebookprofil. 

Herunder ses Özlem Cekic' Facebookopslag 


”Jeg har brugt hele 2015 på at tage afstand fra alverdens åbenlyse grusomheder. Men jeg fik nok den aften i DR. Hvor længe skal man blive ved, ind til det er nok? Et år? 1000 gange? Et helt liv? Hvorfor skal muslimer tage et særligt ansvar?” spørger hun.

Det forklarer De Konservatives folketingsmedlem Naser Khader, som mener, at der ikke kan tages nok afstand, selv i et underholdningsprogram.

”Det skal skæres ud i pap. DR’s show bliver set af mange, også af folk, der ikke kender muslimer eller noget til islam. Dem møder jeg mange af rundt omkring i landet. Et nytårsshow er en fin anledning til at vise, at der er mange moderate muslimer, der tager afstand fra terroristerne og fanatikerne. Det er blevet et vilkår som muslim i dag” siger han.