Bertel Haarder kritiseres for julesang: Man skal ikke joke med voldtægt

Mangeårigt Venstre-medlem Bertel Haarder har skrevet en julesang. Men et vers om en voldtægt udløser kritik.

Bertel Haarder (V) er kommet i modvind for kontroversielt vers i ny julesang. Verset handler om en sag, som i september førte til, at en 30-årig mand blev dømt for voldtægt og blufærdighedskrænkelse begået i teknik- og miljøborgmester i København Ninna Hedeager Olsens (EL) hjem. Arkivfoto.
Bertel Haarder (V) er kommet i modvind for kontroversielt vers i ny julesang. Verset handler om en sag, som i september førte til, at en 30-årig mand blev dømt for voldtægt og blufærdighedskrænkelse begået i teknik- og miljøborgmester i København Ninna Hedeager Olsens (EL) hjem. Arkivfoto. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix.

Venstre-nestor Bertel Haarder er kendt som en mand med en særlig interesse for lyrik. Det kommer blandt andet til udtryk op til jul, hvor han gerne skriver en julesang til Folketinget.

Men årets udgave af Haarders julesang, som er blevet rundsendt til Folketingets medlemmer, er ikke blevet modtaget med entydig begejstring.

Således får sangens sidste vers, der omhandler en voldtægt begået inden for Enhedslistens rækker, skarp kritik.

Verset handler om en sag, som i september førte til, at en 30-årig mand blev fundet skyldig i voldtægt og blufærdighedskrænkelse begået i teknik- og miljøborgmester i København Ninna Hedeager Olsens (EL) hjem.

Det omstridte vers lyder som følger:

- Helt anderledes hetero er Hedeager-drengen: Én var ej nok, han vill´ ha´ to med i borgmestersengen! Han møved´ med dem begge, og han pilled´ lidt for meget!

- Han tro´de, at i Enhedslisten var der fælleseje! M E N hvorfor skal de vær´ så striks´ og hindre Enhedsliste-sex, lad ham dog få en dejlig heks med hjem til jul!

Retsordfører for Enhedslisten Rosa Lund siger til Ritzau, at "det er meget langt ude, det Bertel Haarder har gang i". Hun opfordrer ham derfor til helt at fjerne verset fra sangen.

- Det hører ikke nogen steder hjemme på den måde at gøre grin med voldtægt. Voldtægt hører ikke til i en sang, der handler om jul.

Hun afviser samtidig, at Enhedslisten mangler humor.

- Man må altid gerne drille Enhedslisten. Det kan vi sagtens tåle.

- Men man skal ikke joke med voldtægt. Det er en alvorlig forbrydelse, og det er sådan set lige meget, om det er nogen fra Enhedslisten eller Nye Borgerlige, man driller, siger Rosa Lund.

Også folketingsmedlemmer fra henholdsvis De Konservative, SF og De Radikale kritiserer sangen.

Bertel Haarder ønsker ikke at kommentere sangen over for Ritzau, men henviser til en mailudveksling mellem Folketingets medlemmer og ansatte, hvor han beklager versets indhold:

- Hvis jeg havde vidst, at sidste vers ville blive opfattet, som nogle har gjort det, så ville jeg ikke have skrevet det. Det var ikke min hensigt at støde nogen – og jeg er ked af, at nogle er blevet såret.

I sagen, som verset handler om, blev gerningsmanden idømt et års ubetinget fængsel for at have voldtaget en af Ninna Hedeager Olsens veninder samt for at have blufærdighedskrænket teknik- og miljøborgmesteren selv.

/ritzau/

Link til DR-artikel