Skattespekulanten, der ville være politiker

Den politiske scene Mogens Glistrup blev landskendt, da han for åben skærm erklærede, at han havde en trækprocent på 0. Tre år senere fik hans nystiftede parti 16 procent af stemmerne. Den historie er nu endelig blevet til en teaterforestilling

Skattespekulanten Glistrup i nyt teaterstykke.
Skattespekulanten Glistrup i nyt teaterstykke. Foto: Jan Jørgensen.

Mens Helle Thorning- Schmidt har fået medhold i sin mands skattesag, kaster Bornholms Teater i øjeblikket projektørlyset mod en anden politiker, der end ikke skammede sig over at være skattespekulant.

Den succesrige advokat Mogens Glistrup dukkede op som en uventet Krøllebølle-trold af en æske på den politiske scene, da han i 1970 på syngende bornholmsk og i bedste sendetid erklærede, at han havde en personlig skatteprocent på 0.

Siden fulgte hans legendariske fantasifulde forslag om at erstatte forsvaret med en telefonsvarer, der sagde "Vi overgiver os" på russisk, mens han mente, at landets bistandsklienter skulle spises af med havregrødsautomater.

Man skulle ikke tro, at sådan en farverig partistifter tre år senere skulle kunne få en halv million stemmer og blive leder af landets næststørste parti. Men det var ikke desto mindre tilfældet. Og nu er den gode historie også blevet til teaterstykket "Glistrup – ned med skatten og op med humøret", som er blevet til i et samarbejde mellem Bornholms Teater og Svalegangen i Århus.

Forestillingen havde premiere i fredags med den relativt ukendte Esben Dalgaard Andersen i hovedrollen som Mogens Glistrup. Og selvom Esben Dalgaard Andersen oprindeligt kommer fra Vejle, har han lært sig syngende bornholmsk til opgaven, ligesom han er blevet barberet halvskaldet, så han ligner sin rolle i skræmmende grad:

"Jeg tilhører den generation, som mest kendte Mogens Glistrup gennem mine forældre. Og jeg havde selv et billede af ham som en uhyggelig og racistisk samfundsomstyrter, men ved at dykke ned i arkiverne har jeg fået et andet billede af, hvad han ellers stod for. Og det var først og fremmest et møde med et menneske, der i den grad elskede livet. Selv efter at han blev fængslet, kom han næste dag ud og så på livet med samme appetit som sine marcipanbrød. Og det ser jeg op til," siger Esben Dalgaard Andersen, der har givet sig selv titel af "skue-spilder", fordi han under hver forestilling skal spilde ned ad sit jakkesæt.

Teaterstykket følger Mogens Glistrup fra 1970, hvor han blev landskendt gennem fjernsynet, til han stormede ind i Folketinget med 28 mandater til sit nystiftede parti, Fremskridtspartiet, i 1973. For netop den periode har både interesseret manuskriptforfatter Vivian Nielsen og instruktør Jens Svane Boutrup, der også er idémand og teaterchef på Bornholms Teater.

"Mogens Glistrup var måske Danmarks første egentlige populist", siger Jens Svane Boutrup og fortsætter:

"Forestillingen hedder "Glistrup", ligesom den har ham som hovedfigur, men det er også en forestilling om Danmark i starten af 1970?erne. Det var en særlig opgørstid på mange fronter, og det dækker forestillingen også. Formålet er ikke at lave en 1:1 biografisk forestilling om Glistrup, men at undersøge, hvordan det kunne lade sig gøre at komme fra at være ukendt til at starte Danmarks næststørste parti på få år. Det har flere forsøgt, men ingen andre har gjort det efter, endnu. Og derfor er han i mine øjne en helt særlig figur i dansk politisk historie", siger Jens Svane Boutrup.

ohrstrom@k.dk

"Glistrup - ned med skatten - op med humøret" spiller på Rønne Theater til den 2. oktober, hvorefter stykket kommer på danmarksturné fra den 4. til den 30. oktober, inden det sættes op på teatret Svalegangen i Århus fra den 2. til den 27. november.