”Skønhed og skræk” leverer en kulørt og begavet dannelsesrejse gennem Tyskland

Journalisten Ulla Terkelsen og historikeren Mirco Reimer-Elster klæder hinanden på skærmen og også i denne bog, som gør læserne klogere på den tyske folkesjæl og historie

Ulla Terkelsen og Mirco Reimer-Elster arbejder som hhv. korrespondent og analytiker for TV 2. Både på skærmen og i deres nye bog er det tydeligt, at de to svinger godt sammen.
Ulla Terkelsen og Mirco Reimer-Elster arbejder som hhv. korrespondent og analytiker for TV 2. Både på skærmen og i deres nye bog er det tydeligt, at de to svinger godt sammen. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

De er et umage makkepar, Ulla Terkelsen og Mirco Reimer-Elster. Den erfarne danske verdensdame af en tv-korrespondent og den 42 år yngre tyskfødte historiker, som mere går op i fastfood end finkultur. Den ene født året før Anden Verdenskrigs afslutning, den anden tre år før Berlinmurens fald. Den ene dyrker Thomas Mann, den anden elsker hiphop. De kommer fra vidt forskellige baggrunde, men har begge stor viden om Tyskland, som de er formidable til at formidle på en folkelig måde.

Op til sidste efterårs forbundsdagsvalg rejste de sammen rundt i Tyskland for TV 2 News-programserien "Tyskland efter Merkel", hvor deres indbyrdes kemi og fortælleglæde tydeligt skinnede igennem, men hvor det til tider måske blev lige lovligt sludrende.

Det er heldigvis ikke tilfældet i deres bog "Skønhed og skræk. To generationer på rejse i Tyskland", hvor de atter er taget på tur, denne gang fra Flensborg til Berlin og fra Dresden til München. Og hvor de på pædagogisk vis lykkes med at gøre læserne klogere på kompleksiteten i den tyske folkesjæl. Som det er endnu vigtigere at forstå i lyset af den tøvende tyske ageren i Ukraine-krigen, hvilket de også kommer ind på i bogens fremragende forord og efterskrift.

Den 78-årige Ulla Terkelsen og den 36-årige Mirco Reimer-Elster klæder nemlig ikke kun hinanden på skærmen. De er sjove sammen og har respekt for hinanden, også på skrift. De har fundet en fælles grundtone, hvad enten de taler om deres opvækst og opfattelse af Tyskland, om opera og religion, fodbold eller storpolitik. Eller når de udlægger udtryk som rugbrødsgrænsen, den tyske trang til problematisering eller hvorfor Angela Merkel betegnede sig selv om en husmor fra Schwaben.

Bogens titel spiller på den store modsætning, som altid følger med, når det handler om Tyskland: Den naturskønne kulturnation, der var hovedaktør i to blodige verdenskrige og ansvarlig for folkedrabet på seks millioner jøder. Deutsche Geschichte, som forfatterne tyer til som fast begreb, når de skal forklare, hvorfor tyskerne opfører sig mærkelige set med danske øjne. Og hvorfor de store brudflader i Tysklands voldsomme historie den dag i dag gennemsyrer samfund og familier.

Det gør de med kulørte anekdoter og konkrete eksempler, så selv denne anmelder, der er født og opvokset syd for grænsen, får en række aha-oplevelser undervejs i læsningen. Det er langt nemmere at forstå, hvorfor tyskerne går så meget op i naturmedicin og har været nogle af de mest vaccineskeptiske under coronapandemien, når det sættes ind i den historiske kontekst om, hvordan lægestandens omdømme er blevet korrumperet af medicinske eksperimenter og tvangssterilisationer under nazisterne og også DDR-regimet.

Selvom deres samtalebog - som det ofte er tilfældet for denne genre - i bund og grund er en lang båndudskrift, er det kun enkelte steder, at genren spænder ben for fortællingen. Som når de gang på gang bekræfter hinanden i, at en vending er god, eller svarer i staccatosætninger. Og når tyske ord pludselig staves på dansk, en fodboldspiller får et forkert fornavn, og forbundsdagsvalget konsekvent omtales som forbundsvalget, vidner det om, at det desværre er gået lidt for hurtigt i redigeringen. Ligesom begge forfattere jo udmærket er klar over, at det ikke var Merkel, som Gerhard Schröder slog, da han blev genvalgt som kansler i 2002, men den daværende bayerske CSU-formand, Edmund Stoiber.

Disse små skønhedsfejl formår dog ikke ikke at ødelægge glæden ved at læse "Skønhed og Skræk", som er en begavet dannelsesrejse, der med sin lette tone og store spændvidde burde være pligtlæsning for alle, der vil blive klogere på Danmarks store nabo i syd.

Ulla Terkelsen & Mirco Reimer-Elster: Skønhed og Skræk. To generationer på rejse i Tyskland. 256 sider. 299,95 kroner. Forlaget 28B.