Læge: Skønlitteratur justerer min virkelighed

Læge Christian Graugaard læser Henrik Nordbrandt, Salman Rushdie og Inger Christensen, for skønlitte- ratur rummer lige så mange sand- heder som videnskaben

Læge: Skønlitteratur justerer min virkelighed
Foto: Lars Nybøll.

Jeg er en rigtig glubsk, lunefuld og rastløs læser, som altid har gang i mange bøger samtidig.

Jeg har måttet indkøbe et særligt sengemøbel i flere etager for at kunne have plads til alle de bøger, der skal være inde for rækkevidde, når jeg ligger i min seng.

I mit hjem er der stabler af bøger alle vegne. Det ene vindue i mit kontor kan jeg ikke se ud af, fordi det er fyldt op med bøger. Jeg læser også på toilettet, selvom jeg skammer mig lidt over det. Lige nu er det Tove Ditlevsen og Marguerite Duras, der står der.

Jeg har et fast princip om, at alt, hvad Henrik Nordbrandt udgiver, skal jeg købe på dagen – ikke noget med dagen efter, ugen efter eller 2. oplag – selvom jeg desværre ikke synes, han er en lige så stærk digter, som han var engang. Den tradition strækker sig tilbage til min allerførste ”rigtige” læseoplevelse som 14-årig, hvor jeg blev blæst helt omkuld af Nordbrandts særlige sprog og univers.

Jeg er også meget glad for den norske forfatter Per Petterson, som jeg sluger alt af. Jeg læser ofte hans romaner på norsk, for jeg kan ikke vente, til bøgerne bliver oversat til dansk. Han er en fantastisk forfatter, der skriver i en slags impressionistisk stil og nærmest Herman Bang’sk om små eksistensers store historie. Jeg spidser altid ekstra meget ører, når der kommer en ny roman af Salman Rushdie som i disse dage. Han står mit hjerte meget nært, og jeg er vild med hans begejstrede indiske fortælleiver.

På mit sengebord ligger der lige nu et bogmærke i den nye bog af Inger Christensen, 955 sider, som er kommet, efter at hun har været død i snart 10 år. Inger Christensen er et af de forfatterskaber, der betyder allermest for mig, og jeg har læst alt af hende, så det er helt vildt at læse en bog, der går bagom og viser os alt det, som ingen vidste eksisterede.

Jeg er også lige gået i gang med Knud Romers nye roman, ”Kort over Paradis”. Det er sådan en, man bliver nødt til at læse, hvis man vil følge med på parnasset, og jeg synes faktisk, han skriver godt og meget levende. Litteratur betyder alt for mig. Det er der, hvor jeg får justeret min virkelighed på godt og ondt. Det handler også om, at jeg jo primært er videnskabsmand. Men jeg har i mange år vidst, at hvis man for alvor vil vide noget om krop, køn, kærlighed og seksualitet, som jeg beskæftiger mig med, så er det en dårlig idé kun at læse fagbøger. Skønlitteraturen er mindst lige så vigtig.