Skolen gav mig mod

Christina Hagen var elev på Forfatterskolen fra 2004 til 2006. I næste uge debuterer hun med novellesamlingen "Sexdronning"

Christina Hagen. –
Christina Hagen. –. Foto: Thomas Knoop.

Hvad har det betydet for dig og dit forfatterskab at gå på Forfatterskolen?

Jeg ved ikke, om jeg er blevet en bedre forfatter af at gå på Forfatterskolen, men jeg er blevet en anderledes forfatter, end jeg ellers ville være blevet. Jeg er blevet meget mere kritisk over for mine egne tekster. Der var så mange dygtige mennesker derinde, at jeg det første stykke tid blev skræmt fra vid og sans. Selvom jeg skrev så godt, jeg kunne, var det på ingen måde godt nok. Jeg var så bange for at skrive, mens jeg gik der. Men det har betydet, at jeg er blevet mere ydmyg over for mit talent og forlanger mere af mig selv.

Det lyder som en angstfremkaldende proces. Ville du ikke gerne have været det foruden?

Jo, i en lang periode ville jeg. Men ikke mere. Slet ikke. Det har givet mig en støtte. Når jeg ser på de tekster, jeg skrev, før jeg kom ind på Forfatterskolen, kan jeg se, at jeg skrev i blinde. Jeg skrev bare det, der faldt mig ind. Nu er det mere kontrolleret. Begge dele har sine fordele, og det har da også krævet noget af mig at finde tilbage til det intuitive.

Hvad ville der være sket, hvis du ikke havde gået på Forfatterskolen?

Jeg ved faktisk ikke, om jeg nogensinde ville have fået modet til at prøve at udgive noget. Om jeg bare ville fortsætte med at skrive lidt til skrivebordsskuffen og lave noget andet. Selvom skolen skræmte livet af mig, gav den mig også mod. Jeg er kommet stærkere ud af det.

Hvad har din tid på Forfatterskolen betydet for dig på det personlige plan?

Det var meget overvældende at møde så mange mennesker, der brændte så meget for det, de gjorde, selvom der ikke er nogen penge i det. Og fantastisk at møde nogle lærere, der troede på, at man havde talentet, og som forstod, hvordan man kan gå op i at skrive med liv og sjæl.

gold@kristeligt-dagblad.dk