Prøv avisen
Billedserie

Se billederne fra Odense Zoo: Børn lærer af løvedissekering

Børn kan lære en masse om dyr, når de ser, hvordan de ser ud indeni, fortæller Pernille Haugaard Jensen, der har 15 års erfaring med at dissekere dyr i skoletjenesten. Billedet: Publikum holder sig for næsen, mens løven i Odense Zoo skæres op.

Når dyr bliver skåret op, kan det virke voldsomt på børn, men de får en værdifuld viden om naturen, lyder det.

Forargelsen strømmer frit på de sociale medier, fordi Odense Zoo torsdag dissekerer en løve. Og et af kritikpunkterne er, at det kan være alt for voldsomt for børn at se en løve blive skåret op.

Men dissekeringer er også lærerige for børn, mener Pernille Haugaard Jensen, undervisnings- og udviklingsansvarlig hos Naturcenter Amager Strand. Hun har 15 års erfaring med at dissekere dyr i skoletjenesten.

Og selvom det mest er små dyr, som ænder og fisk, de skærer op på stranden på Amager, så er det, uanset dyrets størrelse, lærerigt for børn, mener hun.

- Børnene kan lære en masse om dyr, når de ser, hvordan de ser ud indeni. Og så får de en viden om, hvad det er for et slags dyr. Om det er et rovdyr, en planteæder eller et overskudsdyr, som løven i Odense Zoo.

- Det er klart, at der er forskel på at dissekere et lille dyr med skæl, og et stort dyr med pels, som vi ikke kunne finde på at spise. Og følelsesmæssigt kan det afføde forskellige reaktioner fra børnene.

Men det handler om, hvordan man tackler det, mener Pernille Haugaard Jensen.

- Børn er jo nysgerrige sjæle, der gerne vil lære så meget som muligt. De skal selvfølgelig have lov til at trække sig væk, hvis det bliver meget for dem. Men det er som regel forældrene, der synes, det er ulækkert og grænseoverskridende. Ikke børnene.

- Man skal ikke være bange for, at børnene bliver engageret følelsesmæssigt. Det er kun naturligt.

Og ifølge Pernille Haugaard Jensen kan dissekeringer af både små og store dyr anspore til, at børnene vil have endnu mere viden.

- Det skærper interessen for de naturvidenskabelige fag, og børnene lærer noget om, hvordan naturen er indrettet.

 FOTO: Her kan du se billeder fra Odense Zoo, der i dag dissekerede en løve foran et nysgerrigt publikum.

Løven er klar til opskæring.
Odense Zoo har i de seneste dage været genstand for stor medieopmærksomhed og hårde kommentarer på blandt andet Facebook og Twitter, efter det kom frem, at den vil dissekere en hunløve for øjnene af de besøgende. I dag blev løven skåret op, og mange var mødt op for at se det.
Dyrelægen forklarer, mens dyret skæres op.
Der vil blive fremvist hjerte, lunger, og andre legemsdele fra løven.
Hunløven blev aflivet for ni måneder siden, da den var i overskud i Odense Zoo.
Dissektionen, der fandt sted i dag ved middagstid, er blevet omtalt i anerkendte medier som The Guardian, USA Today, Huffington Post og BBC.