Kirsten Thorup: At skrive går hånd i hånd med at læse

Forfatter Kirsten Thorup læser alt lige fra et revolutionært Pussy Riot-medlems refleksioner til H.C. Andersens klassiske eventyr

Når forfatter Kirsten Thorup rejser land og rige rundt for at fortælle om sin seneste roman ”Erindring om kærligheden”, bruger hun togrejserne til at læse bøger.
Når forfatter Kirsten Thorup rejser land og rige rundt for at fortælle om sin seneste roman ”Erindring om kærligheden”, bruger hun togrejserne til at læse bøger. . Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto.

Hvem læser du?

"Jeg læser meget forskellig litteratur. Det er alt lige fra romaner og poesi til fagbøger om filosofi, politik og samfund. Jeg læser også klassikere som H.C. Andersen, Charles Dickens, Dostojevskij og Tolstoj. Når jeg læser H.C. Andersen, er det på grund af hans sprog, der er en form for stiliseret talesprog. Jeg kommer selv fra det talte sprog snarere end det skrevne sprog, og derfor interesserer H.C. Andersen mig. Charles Dickens, fordi han dækker så mange områder af samfundet med sine skildringer. Det er det samme med Tolstoj og Dostojevskij."

"For mig er det at være forfatter forbundet med at læse meget. Jeg læser ikke som sådan for at blive inspireret. For mig er inspiration ikke så entydig, og derfor har min læsning heller ikke direkte forbindelse med noget, jeg selv skriver. Derimod læser jeg af interesse og nysgerrighed, og fordi jeg har brug for meget viden uden om mine romaner."

Hvad læser du?

"Jeg læser altid flere bøger ad gangen. Lige nu læser jeg den tyrkiske forfatter Orhan Pamuks ”Dette fremmede i mig”. Det er en stor fortælling, hvor en mands historie bliver knyttet sammen med et lands historie. Den handler også om at flytte fra land til by. En bevægelse, som er almindelig over hele verden, og som jeg også selv har oplevet. Derudover læser jeg også en ung digter, Rasmus Nikolajsen. Hans digtsamling ”Tilbage til unaturen” er en genskabelse af naturdigte med et moderne fortegn. Og så er jeg netop gået i gang med ”Sådan starter man en revolution” af Nadja Tolokonnikova. Hun er en af de tre kvinder fra oprørsgruppen Pussy Riot, der blev fængslet efter aktionen i katedralen i Moskva. Bogen er dels forskellige optegnelser fra fængslet, dels hendes refleksioner over det totalitære samfund."

"Jeg er ikke systematisk, når jeg læser, så det er ikke for at holde mig opdateret. Derimod læser jeg værker, som jeg har en intuition om, vil sige mig noget. Der kommer så mange bøger hele tiden, så det kan være svært at være opdateret. Jeg læser, hvad der lige falder ind i det, jeg for tiden er optaget af, og så får jeg også information om, hvad der udkommer af dansk og udenlandsk litteratur gennem anmeldelserne."

Hvor læser du?

"Jeg læser i sengen om morgenen og om aftenen og i sofaen om dagen. Hvis jeg er på rejse, så læser jeg også i flyet og i toget. I øjeblikket er jeg ret ofte ude at snakke om min nye roman. Det giver mig mange togrejser, som jeg bruger til at læse bøger."