Skuespilchef: Vi lader teaterrollerne skifte køn for at give klassikerne vor tids præg

Det Kongelige Teaters skuespilchef Morten Kirkskov har i flere omgange byttet rundt på kønnene i de gamle ...

Det Kongelige Teaters skuespilchef Morten Kirkskov har i flere omgange byttet rundt på kønnene i de gamle klassikere, han har ladet opføre. Til efteråret sker det igen, når hovedrollen i Shakespeares ”Othello” spilles af en kvinde i stedet for en mand. Foto: Joachim Adrian/ritzau

Vi skal ikke lave museumsteater og lade som om, verden ikke har forandret sig
Morten Kirkskov

Det Kongelige Teater opfører stadig flere klassikere, hvor kvindelige skuespillere indtager en mandlig hovedrolle, eller hvor to hovedkarakterer helt bytter køn. For skuespilchef Morten Kirkskov er kønsskiftet en måde at tilføre de gamle klassikere et nutidigt præg, der skaber mere interessant teater

Til efteråret opfører Det Kongelige Teater en udgave af William Shakespeares ”Othello”, hvor I har byttet rundt på kønnene, således at den mandlige hovedkarakter Othello nu spilles af en kvinde. Hvorfor føler I et behov for at ændre på rollerne i et flere hundrede år gammelt værk?

"Vores verden har jo ændret sig radikalt i løbet af de mange hundrede år, klassikere som 'Othello' har eksisteret. Derfor er det fuldstændig oplagt at spørge sig selv, hvad der giver bedst mening for den tid, man genopfører en klassiker i. Fordelen ved klassikerne er jo, at de er eviggyldige. De kan opføres år efter år, men vi er stadig nødt til at give dem vores tids præg."

Hvorfor kalder ”vores tids præg” så på, at kønnene bytter roller i de gamle klassikere?

"Der hersker næppe nogen tvivl om, at kvinder har en anden placering i samfundet i dag, end de havde på for eksempel Shakespeares tid. Det er vi nødt til at tænke ind i værkerne. Vi skal ikke lave museumsteater og lade som om, verden ikke har forandret sig."

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.