Sløret for DR’s nye dramaserie blev løftet i domkirken

DR-serien ”Herrens Veje” har endnu ikke har haft tv-premiere, men søndag aften blev første afsnit vist under et særligt arrangement i Københavns Domkirke. Her var de fremmødte i selskab med seriens forfatter og Københavns biskop, der sammen talte om tro, traditioner og tv

Under visningen af første afsnit af ”Herrens Veje” lå de fremmødte ned på kirkebænke og kirkegulv.
Under visningen af første afsnit af ”Herrens Veje” lå de fremmødte ned på kirkebænke og kirkegulv. Foto: Longfei Wang/Golden Days.

Liggeunderlag, soveposer, tæpper og puder. Udstyret, der mest af alt leder tankerne hen mod en lejrskole, har søndag aften fundet vej ind i kirkerummet i Vor Frue Kirke i København. For denne aften møder to af tidens søndagstraditioner hinanden: kirkegang og DR-dramaserie klokken 20. Og når kirkens loft skal gøre det ud for et fjernsyn, og kirkebænke og -gulv for sofahygge, kræver det naturligvis lidt ekstra polstring.

Anledningen til det særlige arrangement, som er en del af Golden Days-festivalen, er DR’s nye dramaserie ”Herrens Veje”, der har tv-premiere på søndag den 24. september. Serien handler om en præstefamilie og tro og tvivl i en moderne tid. Det er også blandt temaerne for aftenen i domkirken, hvor seriens manuskriptforfatter Adam Price og biskop over Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen møder hinanden i en samtale, inden de fremmødte får lov til at se første afsnit en hel uge før tv-premieren.

Fra den lille, opstillede scene, hvor biskoppen og manuskriptforfatteren sidder omringet af to af Thorvaldsens marmorstatuer, taler de sammen om tro, traditioner og tv, mens en fyldt kirke lytter med. Og selvom de umiddelbart kommer fra hver deres verden, er de ikke så langt fra hinanden, som de sidder der. De taler om en ”højhastighedstid” og en ”tilgængelighedskultur”, hvor det at mødes om fordybelse, samtaler og faste traditioner i et vist omfang er truet, og de taler om både tv-serien og folkekirkens plads i denne moderne tid. Begge håber de, at mange vil finde rum til sammen at se og tale om ”Herrens Veje”, og at det kan give en ekstra forståelse for de store spørgsmål i tilværelsen og ikke mindst folkekirken.

Peter Skov-Jakobsen afslører, at han allerede har fået lov til at se de to første afsnit, og han er begejstret.

”Den viser kirken som en meget menneskelig organisation,” siger biskoppen.

Og respekten går også den anden vej. Adam Price, der i forbindelse med sin research til serien ”har talt med præster fra alle fraktioner,” er fascineret af folkekirkens rummelighed og mangfoldighed, der både gælder holdninger og arrangementer.

Denne aften kan mangfoldigheden også spores i domkirken. På bænkene sidder både kulturinteresserede pensionister, unge kollegiekammerater, en præst fra et andet provsti, faste kirkegængere og dem, der nærmere har fundet vej til aftenenens arrangement på trods af, at det foregår i en kirke. Alle er de spændte. Nogen på, hvordan kirken og præsterne vil blive fremstillet i serien, andre på om serien nu kan leve op til Adam Prices tidligere projekt ”Borgen”.

I første afsnit, der rullede over kirkeloftet, kunne Lars Mikkelsen opleves i rollen som præsten Johannes Krogh.
I første afsnit, der rullede over kirkeloftet, kunne Lars Mikkelsen opleves i rollen som præsten Johannes Krogh. Foto: Longfei Wang/Golden Days

Aftenens klimaks rykker tættere på i takt med, at klokken nærmer sig 20. Slikposerne bliver fundet frem, liggeunderlagene rullet ud og lyset slukket. Øjnene rettes op mod kirkeloftets hvælving, hvor en heliumballon fra et tidligere arrangement stadig holder til som et stille vidne om netop folkekirkens brede vifte af arrangementer. ”DR præsenterer” ruller over skærmen, eller loftet rettere sagt, mens de sidste får lagt sig godt til rette, og stilheden sænker sig over rummet. Nu sker det alle har ventet på – ”Herrens Veje” afsløres for første gang for offentligheden.

Bispevalg, islam, kønsdebat, folkekirkens medlemstal, sjælesorg, forventninger, troen på Gud og betændte familierelationer. Alle aktuelle emner i tiden, og alle emner, som når at blive berørt under første afsnit. Det sker med udgangspunkt i præsten Johannes Krogh, hvis slægt har været præster gennem 250 år, hans hustru, to voksne sønner og livet omkring præstegården. Lidt før klokken 21 kører rulleteksterne ind over loftet. En klapsalve lyder, før lyset tændes, og snakken begynder. Overalt i kirkerummet bliver der ”gjort dom” over den nye tv-serie.

Adam Price roses for ”at have læst sin Bibel godt”, og Lars Mikkelsen, der har rollen som Johannes Krogh, roses for sit skuespil, mens ord som ”stærkt”, ”nuanceret”, ”aktuelt” og ”troværdigt” går igen hele vejen nedad kirkerummet og ud på gaden, hvor liggeunderlagene sættes fast på cyklernes bagagebærere.