Prøv avisen

Smukke duetter i danske domkirker

Rebekka Maria Andersson og Jonas H. Petersen er begge forsangere og sangskrivere for andre bands, men i RebekkaMaria & The Hymnboy fortolker de hinandens sange i en lystbetonet "fritidsduo". Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

To forsangere i fremtrædende danske bands er gået sammen i fritidsduoen RebekkaMaria & The Hymnboy, der nu er på vej til en turne i danske domkirker

De synger begge som engle, mente musikmagasinet Gaffas anmelder, der i foråret gav RebekkaMaria & The Hymnboys liveplade friendly duets fem stjerner for deres himmelstræbende harmonier. Og nu er de to unge sangere, Rebekka Maria Andersson og Jonas H. Petersen, på vej ud for at optræde i fire danske domkirker.

Mens de hver for sig til daglig er forsanger i hver sit band, har de kun hinanden på scenen i kirkerne, hvor de til gengæld ikke kun synger, men også spiller på blandt andet cello, guitar og klaver.

LÆS OGSÅ: Musik er en gave fra Gud

Vores koncept er enkelt. Vi er begge både sangere og sangskrivere i andre sammenhænge, men her fortolker vi hinandens sange på en mere nøgen måde, fordi vi ikke har et band, der kan bakke os op på scenen. Og det gør det hele mere sårbart, forklarer Jonas H. Petersen, der til daglig er forsanger i det meget anmelderroste band Hymns of Nineveh.

Han mødte Rebekka Maria Andersson for ti år siden, da hun var forsanger i rockbandet Lampshade. Dengang fik han som ung fan en plads i bandet med sin cello, og siden har de medvirket på hinandens plader, inden ideen til en decideret duo opstod for et par år siden.

Det virker oplagt for dem at optræde i domkirker. For de har ofte fået den stærke respons fra både anmeldere og publikum, at deres smukke samklang netop åbner for det religiøse rum. Men selvom de begge har en personlig tro på Gud og er opvokset i kirkelige kredse, er deres projekt slet ikke af teologisk karakter:

Ingen af os er teologer, vi er musikere, og vores mål med at spille musik er simpelthen at spille musik og dele den med andre, fastslår Jonas H. Petersen, da Kristeligt Dagblad møder den danske duo ved en legeplads på Nørrebro i behørig afstand fra andægtigheden i de domkirker, der snart vil få hvælvingerne fyldt med harmonier:

Vi har en meget stor respekt for vores lyttere, så vi vil slet ikke pådutte dem nogen bestemte følelser, siger Rebekka Maria Andersson, der selv optræder under kunstnernavnet RebekkaMaria med sit eget band.

For os er det også først og fremmest et legerum eller frirum fra vores respektive bands at synge sammen. Men jeg synes, at vi finder en særlig harmoni sammen, som vi sjældent har oplevet ved at synge sammen med andre. Og det er da, som om samklangen kalder på det religiøse, tilføjer hun.

Helt klart, istemmer Jonas H. Petersen og tilføjer:

Men pointen er bare, at selvom jeg selv kan have en religiøs oplevelse med musikken nogle gange, kan jeg som kunstner ikke gøre noget for at give lytteren en spirituel oplevelse. Det er noget, der enten opstår eller udebliver. Det er musikkens mirakel og et mysterium, at det kan opstå, men jeg kan ikke selv sætte det i gang.

Rebekka Maria Andersson nikker:

Det tror jeg heller ikke, at jeg kan, men jeg tænker, at det rum, vi to skaber, når vi synger sammen, er inviterende. Og der ligger en inkluderende synergi i det rum, vi skaber, som jeg også godt tror kan skabe noget sprituelt.

Under alle omstændigheder mener hun, at samarbejdet kan være med til at skabe en større dybde i deres sange.

En af mine sange, Oh Solitude, skrev jeg engang i et mørkt sommerhus, hvor jeg følte mig meget alene. Men sangen endte som en popsang, som blev spillet i radioen og på scenen, så ordene til sidst mistede deres kraft for mig, når jeg sang dem. Men da Jonas arrangerede den på en ny måde, genopdagede jeg de følelser, jeg havde haft, da jeg skrev den, forklarer Rebekka Maria Andersson, der samtidig føler sig beæret over at skulle optræde i landets domkirker med duoens sange.

Gennem hele min barndom har jeg haft en lille kopi af Thorvaldsens kristusfigur i min vindueskarm, og det er da stort at skulle stå og synge ved siden af den nu, siger hun.

Ja, udbryder Jonas H. Petersen.

Domkirkerne er jo også både smukke og fulde af historie. Tænk at spille i en kirke, hvor Kierkegaard modtog nadver; og jeg har også et specielt forhold til Thorvaldsens Kristusfigur, siger han og kører en hånd gennem sit lange skæg, mens et drenget smil breder sig i ansigtet på ham.

Jeg overvejer faktisk at få den tatoveret, slutter han så.

RebekkaMaria & The Hymnboy kan opleves i følgende domkirker:

11. september Budolfi Kirke i Aalborg

15. september Vor Frue Kirke i København

27. september Skt. Clemens Kirke i Aarhus

28. september Skt. Knuds Kirke i Odense