Mai Mercado: Jeg vil give bøgernes verden videre til mine børn

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) læser oftest med sin søn, men er også glad for at læse Leif Davidsen og Ib Michael

Socialminister Mai Mercado er begyndt at læse mere på iPad, men er samtidig modstander af det.
Socialminister Mai Mercado er begyndt at læse mere på iPad, men er samtidig modstander af det. . Foto: Polfoto.

Hvem læser du?

Jeg har en meget bred smag i bøger, fra Leif Davidsen og Ib Michael til slægtsromaner og familieromaner af Maria Helleberg, der er let fordøjelige uden at være letforståelige og samtidig byder på gode pointer og stærke fortællinger. Det, jeg læser mest systematisk lige nu, er børnebøger. Jeg har en søn, der fylder fire i foråret, og for ham begynder højtlæsning at åbne et fantastisk univers.

Da jeg selv var barn, læste min mor højt for mig, og vi var med i en bogklub. Jeg husker den store forventning og glæde forbundet med at få en bog tilsendt. ”Emil fra Lønneberg” gjorde enormt stort indtryk på mig, fordi Emil både er en helt og en antihelt og konstant kommer galt afsted, mens hans handlinger samtidig udspringer af en meget umiddelbar form for godhed. Man kan ikke lade være med at holde af ham, uanset om han hejser sin søster op i flagstangen eller tager suppeterrinen på hovedet for at se, om det kan lade sig gøre.

Hvad læser du lige nu?

Lige nu skal jeg til at læse Leif Davidsens nyeste bog, ”Djævelen i hullet”. Jeg går og venter på, at min far får gjort den færdig. Leif Davidsen har et sprog, som jeg holder meget af at læse, og jeg var meget betaget af ”Den russiske sangerinde”.

Min søn og jeg er i gang med at læse ”Dyrene i Hakkebakkeskoven”. Den indeholder en meget fin morale: Man kommer længst med ærlighed, og de pebernødder, man har stjålet, smager surt, mens pebernødder, man ærligt og redeligt har købt, smager sødt. Vi lytter også til den, indtalt på bånd af Ove Sprogøe. Det er nærmest balsam for sjælen.

Hvor læser du?

Jeg læser i sofaen, i min drengs seng, når jeg læser højt for ham, og i min egen seng, når jeg læser selv. Jeg er begyndt at læse mere og mere på iPad, selvom jeg samtidig er lidt modstander af det, fordi jeg godt kan lide at være omgivet af bøger, bladre gennem siderne og søge fordybelsen i læseoplevelsen. Det er praktisk på en iPad, men jeg kan i virkeligheden allerbedst lide at slappe af med et slumretæppe og en god bog i sofaen.

Læsning giver en ro, som er vigtig i en travl børnefamiliehverdag, og for mig er det særligt vigtigt at give mine børn nogle gode læsevaner. Det at læse er som at falde ned i en anden verden. Den oplevelse vil jeg gerne give videre til min søn.