Sofie Riise Nors går direkte til sagen i sine aktivistiske værker: Jeg tager ikke mænd nænsomt i hånden

Bag den populære Instagram-profil Waginapineapples billeder – som er fyldt med popkulturelle referencer og aktivistisk normkritik – står tegner og illustrator Sofie Riise Nors. "Det er en kanal, hvor man kan få en pude til sit trætte feministiske hoved"

Tegner og illustrator Sofie Riise Nors har netop udgivet sin første bog ”Sexministeriet vol. 1” (forlaget Cobolt), hvor hun har taget sin feministiske ­aktivisme fra den digitale verden med ind i den fysiske
Tegner og illustrator Sofie Riise Nors har netop udgivet sin første bog ”Sexministeriet vol. 1” (forlaget Cobolt), hvor hun har taget sin feministiske ­aktivisme fra den digitale verden med ind i den fysiske. Foto: Sarah Fresco.

Tanken var, at det skulle være en bog. Den mere klassiske vej. Tegner og illustrator Sofie Riise Nors tog derfor sine tegnede memes, der er et internetfænomen, hvor et billede eller videoklip med en kort eventuel tekst deles på internettet, under armen og præsenterede dem for to tegneserieforlag. Responsen var god, men de bad hende om at vende tilbage, når hun havde mere materiale.

Hun gik hjem i værkstedet, hvor materialet begyndte at hobe sig op. Derfor begyndte hun gradvist at lægge det ud på sin Instagram-profil Waginapineapple.

”Det fangede mig hurtigt med den her øjeblikkelige respons og fede anerkendelse, der ligger i at henvende sig meget direkte til sit publikum. Og jeg kunne mærke interessen. At gå fra at have en privat profil til flere og flere følgere føltes ret vildt,” siger hun.

I takt med at følgerskaren, der i dag tæller 25.300 profiler, og fællesskabet omkring profilen voksede, kom Sofie Riise Nors’ tanker væk fra bogen. Hun blev grebet af det impulsive kunstneriske udtryk, hvor det, som var en tanke eller idé i det ene øjeblik, kunne ligge til offentligt skue i det næste. Frit fra leveren og uden et mellemliggende tone-politi.

På grund af den impulsive karakter kalder hun selv navnet Waginapineapple for sin visuelle dagbog om tilværelsen som feministisk aktivist og de ting, hun lærer undervejs. Med indlæg om rettigheder for transpersoner, synlighed for sexarbejdere og repræsentation af kvindelig seksualitet.

Sofie Riise Nors er bevidst om, at profilen, der er et sammenkog af hendes konsumerede viden fra feministiske stemmer, litteratur og podcasts, ikke er en, der tager brugeren nænsomt i hånden.

”Hvis vi bliver ved med at skulle starte med at definere, hvad feminisme er, kommer vi aldrig længere end at kradse i overfladen. Waginapineapple er ikke en profil, der prøver at samle mænd op og gøre dem til feminister. 87 procent af mine følgere er kvinder. Det er en kanal, hvor man kan få en pude til sit trætte feministiske hoved.”

Puden er ikke blot proppet med aktivisme og normkritik, men også en portion humor og referencer til film, internetfænomener og anden popkultur. Hun tror selv, at budskaberne bliver mere genkendelige og afkodelige, fordi de som memes taler ind i et fænomen, der er overalt på de sociale medier.

Samtidigt er det ifølge Sofie Riise Nors et format, der tilbyder et rum for at kombinere de seriøse emner med et tykt lag humor, hvilket kan bløde selv de hårdeste og mest komplekse emner op.

Med sine elementer af afkodelige tegninger, humor og samfundskommentarer er memes hendes generations bladtegning, mener hun. På Instagram, hvor store dele af den politiske samtale og dagsorden allerede er rykket ind, indgår hendes aktivistiske bladtegninger. Og ét opslag ad gangen udvides det, hun selv betegner som et dynamisk værk. Et værk, der på en og samme tid dokumenterer en feminists vej dybere ind i aktivismen, og en kunstner på vej op.

”Waginapineapple er mit visitkort og en del af mit brand. Det har været hårdt arbejde, der jo ikke i sig selv betaler regningerne, men jeg ser det som et kæmpe aktiv. Eksempelvis når jeg går ind til forhandlinger. Det er blevet en port til en masse spændende ting, der er undervejs.”