Som læser er man gæst i et stort og svært landskab

Hver sætning vendes og drejes og afføder nye sider. Ind i vindblæste buskadser, ned i huller og slugter, i vekslende lys og skygge. Det er i bund og grund nådesløst og også farligt, tænker jeg, det der skrives ned, bliver også til som tunge sandheder. Foto: Nima Stock / POLFOTO

bog
Four stars

Man skal holde pauser, når man læser Merethe Lindstrøms nye roman. Det er mørkt stof, hun trækker op

Den norske forfatter Merethe Lindstrøm er født i 1963 og har siden sin debut som 20-årig i 1983 udgivet en række romaner og novellesamlinger. På dansk har man indtil nu kun kunnet læse roman ”Dage i stilhedens historie”.

Romanen, der indbragte hende en fortjent Nordisk Råds Pris handler om et ældre ægtepar, der sammen har skjult en væsentlig hemmelighed for de nu voksne børn. Det har bundet dem stærkt sammen, men også lagt en stor afstand ikke mindst til børnene. Men nu banker fortiden på, og alt det fortiede rører på sig.

Romanen ”Fra vinterarkiverne” er fra 2015. Det er, kan man læse i norsk presse, en autobiografisk funderet fortælling, altså en roman, der ligger tæt på forfatterens eget liv, hendes egen psykiske sårbarhed og hendes ægteskab med en bipolar mand. Som dansk læser, fri af den merviden, som norske læsere vil have, har det på den måde ikke nogen betydning. På den anden side er det svært at forestille sig, at nogen ville eller kunne skrive en roman som ”Fra vinterarkiverne”, uden at det bundede i det selverfarede.

Fortælleren er flyttet på landet med sin mand og deres to store døtre, de har købt et stort hus, de arbejder begge

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.