Sommerens musik: Fugl, fisk og Vivaldi med et twist

Sommerens musik byder på naturhyldest fra sangerinde Lise Westzynthius, stærk pianojazz fra Artur Tuznik Sextet, og Nick Cave er tilbage for at tale om tro, sorg og kærlighed

Danske Solen er Sexet får tre ud af seks stjerner.
Danske Solen er Sexet får tre ud af seks stjerner.

Noget om naturen

Kollektivet Solen er Sexet har sangskriver Lise Westzynthius og forfatter Bjørn Rasmussen som en syngende kerne (de klæder afgjort hinanden), men tæller også en række gæster, blandt andet sidste års X-Factor vinder, den 16-årige Solveig. “Hej Gud” hedder en sang om en sjæl, der frygter at ramle. Der er noget om muldvarpe, der drikker dug, fællesskabsfølelser mennesker imellem, og artpoppen har plads til en jazzet saxofon i “Højsangen”.

Samlingen er hverken fugl eller fisk, men en flagrende, farverig, fritænkende og ofte fin naturhyldest. Men en anelse rodet er det. Bedst er de afdæmpede, abstrakte numre. Det er ikke nogen naturlov, at kollektivistiske idéer altid rammer jorden på begge fødder.

3 stjerner

Solen er Sexet. Solen er Sexet. Cloudland Records.

Danske Solen er Sexet får tre ud af seks stjerner.
Danske Solen er Sexet får tre ud af seks stjerner.

Vivaldi med twist

Da den tysk-engelske komponist Max Richter for et årti siden fortolkede Vivaldis “De fire årstider” var det, for at vi skulle forstå musikken, som rumsterer i alverdens venteværelser med videre bedre. Så vi kunne forelske os i originalen igen. Den nye indspilning, “The New Four Seasons”, er uden de store nytænkninger. Richter piller igen ved harmonierne, skærer flere Vivaldi-passager væk, bruger loop-teknikker og forbinder barok med postminimalisme. Årstiderne raser og falder til ro, som de skal hos Antonio Lucio Vivaldi.

Det er en spændende akustisk-elektronisk samtale med en komponist, som døde midt om sommeren 1741. Her er nye veje ind til Vivaldi og barokkens store værelse af vellyd, som man åbenbart kan gå på opdagelse i sæson efter sæson efter sæson.

4 stjerner

Max Richter. The New Four Seasons – Vivaldi Recomposed. Deutsche Grammophon.

Max Richter
Max Richter

Magisk Cave

Det er en anden Nick Cave end buldrende rock’n’roll-Cave fra begyndelsen af karrieren. Mere drømmende, søgende, ordene mere abstrakte. Disse syv bønner – 25 minutters spoken word, kun akkompagneret af klaver og Warren Ellis’ elektronik – fortsætter det eksistentielle, kontemplative spor fra det sorgbearbejdende mesterværk “Skeleton Tree” fra 2016.

“I have stood at the threshold of your wonder / Bid me enter, Lord, allow me to unfold,” lyder det i nummeret “I Have Trembled My Way Deep”. En mand taler. Om Gud, tro, grådighed, kærlighed, sorg, eksploderede verdener og usynlige verdener. Det er svært ikke at blive grebet, når den mand taler, ja, fysisk, går ind på steder, han nok ikke havde opsøgt for 25 år siden. Et kort men magisk vidnesbyrd af et album.

5 stjerner

Nick Cave. Seven Psalms. Cave Things.

Seven Psalms
Seven Psalms

Åben for fortolkning

Fin albumtitel. Parafrase: fri bearbejdning. En gengivelse, som aldrig kan være 1:1 med originalen. Og aarhusianske Lone Slot Nielsens soloprojekt "Kom vi løber" begynder fint (hun spiller i øvrigt næsten alle instrumenter selv). Man træder ind i et lavmælt indierocket univers, hvor ting – hverdagen, følelserne, eksistensen og sågar digte af Jørgen Leth og Dorthe Nors – undersøges, mens de er i bevægelse. Som et stykke ler på en drejeskive.

“Jeg er forfængelig / tilgængelig / Jeg er åben for fortolkning for Gud / for en indføring i tab af kontrol,” lyder det i afslutningsnummeret “Et forsvar”.

Der åbnes døre ind til der, hvor der er noget på spil. Men i numre som “Flygtigt forvirrende” melder ensformigheden sig. Drejeskiven drejer for langsomt, og der mangler flere musikalske kroge at sætte de dybfølte tanker op på.

3 stjerner

Kom vi løber. Parafrase. Songcrafter Music.

kom vi løber
kom vi løber

Sofistikeret pianojazz

Nummeret “Lazy Song” er den polsk-danske jazzpianist og komponist Artur Tuźniks bedste visitkort. Ingen plads til cocktailjazz, men derimod lange, lyrisk bølgende forløb, der veksler mellem det melankolske og det impressionistisk sprudlende. Og det med tungen lige i munden.

Ballader er hans speciale, og det er aldrig kedeligt, også fordi medspillere som bassist Anders AC Christensen og saxofonist Ned Ferm yder deres bedste i en musik, som ikke fremstår kompleks, selvom den er det. Med ret mange lag bag facaden. Det gode er, at ingen prøver at imponere med unødig instrumental ekvilibrisme.

“Spring” er et fængende album. Tuźnik, der er født i 1989, tilhører eliten af jazzpianister i Danmark, og han er kun på vej.

5 stjerner

Artur Tuźnik Sekstet. Spring. Zack’s Music.

Artur Tuznik Sextet.
Artur Tuznik Sextet.