Sommeren byder på store koncertoplevelser

Stjernesolister og skønne værker i den gamle haves musikprogram

Her på billedet ses Pelle von Bülow, der modtager Tivolis Jazz Pris ved et arrangement på Pantomimeteatret onsdag den 30. april 2020. I år er flere store koncerter også i støbeskeen.
Her på billedet ses Pelle von Bülow, der modtager Tivolis Jazz Pris ved et arrangement på Pantomimeteatret onsdag den 30. april 2020. I år er flere store koncerter også i støbeskeen. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Et af de tilbagevendende forårstegn er, når Tivoli udsender sit program for sommerens koncerter. Hvilke værker vil man byde på, hvilke solister og dirigenter kan københavnere og tilrejsende glæde sig til at opleve i den store koncertsal og i Glassalen? Dagene bliver længere og lysere, man finder sin kalender frem og krydser af ved alt det, som man nødig vil gå glip af. Og man gør det med forbehold – for som så meget andet er også dette afhængigt af coronapandemiens udvikling.

Fra maj til august vil man forsøge at gennemføre en række koncerter under navnet ”Torsdagsklassisk” – det smager af det traditionelle begreb ”torsdagskoncert”, og der er da også et symfonisk snit over programmet. Brahms’ 1. symfoni og Elgars cellokoncert med Andreas Brantelid som solist indleder koncertrækken den 27. maj, og torsdagen efter kan man høre Beethovens violinkoncert med koncertmester Jon Gjesme i hovedrollen, koblet med Carl Nielsens 3. symfoni, ”Espansiva”. Siden går det slag i slag – med torsdag den 24. juni som et højdepunkt.

Den aften – alle koncerter i ”Torsdagsklassisk” begynder klokken 20 – kommer den tyske verdensstjerne Sabine Meyer og spiller Mozarts himmelske klarinetkoncert, velsagtens den skønneste blæserkoncert nogensinde. En oplevelse i sig selv, men ved samme lejlighed kan man desuden høre Mendelssohns 4. symfoni med tilnavnet ”Den italienske” og Beethovens Coriolan-ouverture, et stærkt koncentrat af mesterens heroiske stil fra begyndelsen af 1800-tallet. Den 8. juli er Marianna Shirinyan solist i Prokofjevs hundesvære 3. klaverkoncert, og aftenens finske dirigent, Eva Ollikainen, står desuden i spidsen for Tivoli Copenhagen Phil i Dvoráks 9. symfoni med tilnavnet ”Fra den nye verden”.

Den 5. august kommer multimusikeren Barbara Hannigan på besøg for at synge og dirigere et program med musik af Gershwin, Haydn og Stravinskij, og endelig sættes der den 19. august punktum for denne serie med en operagalla, der har fået overskriften ”Viva versimo!” – vi skal høre italiensk musik fra omkring 1900, og som sangsolister optræder David Kempster, Yana Kleyn og musikdirektør Peter Lodahl, ikke at forglemme.

I Glassalen skal den kendte musikformidler Mathias Hammer introducere et væld af koncerter, der bliver markedsført som ”Stjernestunder”. Denne betegnelse er ikke for ubeskeden, når man nærlæser navnene.

Den franske sopran og humørbombe Patricia Petibon er hædersgæsten på Tivolis fødselsdag den 15. august, men derudover kan man skilte med navne som tenorer Lawrence Brownlee, Copenhagen Philharmonic String Quartet, den græske violinist Leonidas Kavakos, danske Nikolaj Znaider og afslutningsvis den amerikanske sopran Renée Fleming den 22. august.

Det hører med til historien, at mange af disse solister er gamle kendinge for Tivolis publikum. Mange store musikere har det jo med at vende tilbage til haven i hjertet af København – akkurat som eksempelvis de legendariske svenske sangere Jussi Björling og Birgit Nilsson gjorde det.