Prøv avisen

Sonningpristager: Bureaukrati avler altid anarki

Ralf Hemmingsen, rektor for Københavns Universitet (tv.), overrækker Sonningpriens til Hans Magnus Enzensberger. -- Foto: Linda Henriksen.

Modtageren af Danmarks største kulturpris, den tyske forfatter Hans Magnus Enzensberger, brugte sin humori- stiske takketale på at angribe EU

– Der kommer han! Det er ham med det hvide hår, hvisker en journalist på bageste række, mens vi andre skuer forvirret ud over den pompøse festsal på Københavns Universitet, hvor mindst hveranden (prominente) gæst har enten hvidt eller gråt hår.

Men så lyser det store genkendelige smil frem i ansigtet på den tyske forfatter Hans Magnus Enzensberger, så man ikke længere er i tvivl. Her kommer årets Sonning-vinder, iført mørk blazer og lyserød skjorte. Og prismodtageren favner netop både det dystre og det lystige i sit forfatterskab, der spænder bredt fra smukke digte over videnskabelige værker til ironiske kommentarer til nazisternes "sans for rationalisme" og islamistiske terroristers "lån" fra den sorte side af den europæiske terrorhistorie.

Sonningprisen, der ud over æren gør modtageren til dansk millionær, gives til "et fortjenstfuldt arbejde til gavn for den europæiske kultur".Men, som professor Thomas Bredsdorff noterer fra talerstolen, listen over hidtidige modtagere viser, at kultur for det meste er blevet fortolket som humaniora. Og det er der stadig brug for. For hele ceremonien foregår på tysk:

– Selv da Churchill fik Sonningprisen, var begrundelsen ikke, at han havde banket Hitler eller ændret verdenshistorien, men at han have skrevet så smukt om den, siger Thomas Bredsdorff (på tysk) og udløser en latterbølge gennem det menneskelige skakbræt af hvidhårede og sorthårede tilhørere. På foreste række sidder to ministre og smiler med, og en tredje minister, Bertel Haarder, lister ubemærket ind og sætter sig med et høftigt smil på bageste række som en skoledreng, der er kommet for sent til forelæsningen. Men undervisningsministeren når det vigtigste, da Thomas Bredsdorff taler direkte til den tyske æresgæst:

– Hans Magnus Enzensberger, jeg har prøvet at tegne et personligt og eklektisk portræt af det forfatterskab, vi hylder i dag. Jeg kan sammenfatte det, jeg har sagt, i tre ord: oplysningen, historien og lyrikken, men størst og varigst af de tre er lyrikken. Jeg ønsker Dem tillykke med prisen, siger den danske professor, inden talerstolen bliver indtaget af Enzensberger selv. Og den bruger han på at gå til angreb på det europæiske bureaukrati:

– Som digter er man ikke forpligtet til at være pessimistisk, og når jeg sammenligner bureaukratiet før Murens fald med i dag, er meget blevet lettere. Dengang krævede det en krig mod bureaukratiet at rejse ud af Østeuropa. Men det gamle bureaukrati er blevet afløst af et nyt, og i dag bruger EU kræfter på at måle længden af bananer, siger Hans Magnus Enzensberger og uddyber sin tale for Kristeligt Dagblads udsendte efter prisuddelingen:

– Min pointe er, at bureaukrati altid vil avle anarki. For folk vil altid gøre oprør mod stive systemer. Og man skal huske, at det er ikke bureaukratier, der binder os sammen som europæere. Det er kulturen.

ohrstrom@kristeligt-dagblad.dk