Sorg over Jacksons død minder om helgendyrkelse

Jackson-fans sørger over hele verden, og der er rapporter om op mod 12 selvmord. De fleste fans skal nu til at vænne sig til et nyt liv uden popstjernen, lyder det fra forsker

Fans fra hele verden mindes Michael Jackson. -
Fans fra hele verden mindes Michael Jackson. -. Foto: VALERIE MACON Denmark.

Fans af Michael Jackson skal til at vænne sig til et helt nyt liv uden popstjernen, der døde torsdag sidste uge.

Hans død har fået fans over hele verden til at markere deres sorg. Ifølge lederen af Michael Jacksons internationale fanhjemmeside, Gary Taylor, har der været rapporter om 12 fans, som har begået selvmord efter stjernens død.

Det er dog ikke bekræftet, at 12 selvmord skulle hænge direkte sammen med Michael Jacksons død. Og ifølge forsker i fankultur inden for musik, Lisbeth Ihlemann, fra Københavns Universitet, er det vigtigt at huske på, at selvmordene ikke er bekræftede.

- Det kan sagtens være en form for mediehype, som der også fandt sted omkring Take That i 1990'erne, siger Lisbeth Ihlemann med henvisning til det britiske popband, der gik i opløsning i midten af 1990erne.

Skulle der være nogen selvmord på grund af popstjernens død, mener Lisbeth Ihlemann, at disse fans i forvejen har været udsatte.

- De allerfleste fans er almindelige mennesker som du og jeg. Men der kan også være nogle, der er skrøbelige eller psykisk syge, og som ikke har noget indhold i deres liv. De findes mange forskellige steder, også i fankulturen. Hvis der er nogen, der har begået selvmord, så tror jeg, at de har haft det skidt i forvejen, siger Lisbeth Ihlemann.

Tabet af en nær ven
Russeren Pavel Talalajev, som har specialiseret sig i at efterligne Jackson, skar sig i håndleddene efter popstjernes død, men overlevede.

- Jeg ved ikke, hvorfor lægerne reddede mig. Jeg ønsker at være sammen med Michael, og jeg ønsker at tage mit eget liv, sagde Pavel Talalajev ifølge flere medier.

Selvom selvmordskandidater ifølge Lisbeth Ihlemann formentlig havde problemer inden Michael Jacksons død, er det dog helt naturligt for den store mængde af fans at sørge.

- Det, der sker for fansene er, at de føler, de har mistet en nær ven. Det er lige så reelt og virkeligt, som følelsen, hvis man mister en almindelig ven. Forestillingen om, at der kommer en ny plade eller en ny koncert, er man nødt til at skrinlægge, siger Lisbeth Ihlemann.

- Det er en form for helgendyrkelse. Man slipper også for at forholde sig til nogle af de mindre pæne ting, der har været med Michael Jackson. Som der har stået på nogle af de amerikanske sider, så får Michael Jackson nu fred, og han slipper for alt det onde, siger hun.

Michael Jackson blev i 2005 frikendt for ti anklagepunkter om seksuelle overgreb på en mindreårig dreng.

Skaber identitet
Lisbeth Ihlemann har ikke beskæftiget sig med fankulturen i andre verdensdele og kan derfor ikke sige, om det er noget særpræget vestligt fænomen. Hun peger dog på, at der er mange værdier i vores samfund, som er med til at skabe den særlige kultur.

- Jeg opfatter fankultur som noget, der er bundet sammen med vestlig modernitet eller postmodernitet. At være fan hænger sammen med, at vi som individer er nødt til at arbejde med at skabe vores identitet, forklarer Lisbeth Ihlemann.

- Fans er kendetegnet ved, at de vil mere. De vil bruge mere tid, flere penge, de elsker mere, de hører mere, de forstår mere. Det fylder rigtig meget, og det er følelsesbetonet, siger hun.

Ligesom de selvmordstruede fans er også de ekstremt fanatiske fans - for eksempel stalkers, som forfølger stjernen - en sjældenhed blandt de store grupper af idoldyrkere.

- I mange fankulturer er der en justits, hvor de sørger for hinanden. De fleste fanfællesskaber vil nødig have helt ekstreme fans med, for det kan være ødelæggende, siger hun.