Prøv avisen

Spil og musik er et hit på biblioteket

Biblioteker over hele Danmark forsøger i disse dage at gøre det nemmere og mere indbydende at låne lydbøger og musik, og det vil de også arbejde for i fremtiden, siger formand for Bibliotekarforbundet Pernille Drost. - Foto: colourbox.

Danskerne låner i stigende grad musik, spil eller lydbøger på biblioteket. Hver tredje biblioteksbruger benytter de digitale medier, viser undersøgelse

Danskerne er vilde med lydbøger, cd'er, dvd'er, computerspil og andre digitale medier, når de går på biblioteket.

Det viser en undersøgelse foretaget af Gallup for Danmarks Biblioteksforening, Bibliotekarforbundet og HK Kommunals Biblioteksudvalg. Ud af de 1019 respondenter benytter en tredjedel sig af bibliotekernes digitale tilbud.

De unge mellem 15 og 29 år er de flittigste lånere, men undersøgelsen viser samtidig, at brugere i alle aldre har taget muligheden for at låne elektroniske medier til sig. Blandt de 50-59-årige benytter 32 procent bibliotekets digitale medier, mens der blandt brugerne over 60 år er en fjerdedel, som låner spil, musik eller lydbøger.

Formændene for de tre organisationer bag undersøgelsen er glade for resultatet.

- Det er dejligt at få bekræftet, at borgerne sætter pris på bibliotekernes store indsats for at have et opdateret og moderne tilbud til borgerne, siger formand for Danmarks Biblioteksforening Vagn Ytte Larsen.

Undersøgelsen viser også, at biblioteksbrugernes interesse for at låne digitale medier er stigende. Således siger hver femte bruger til Gallup, at de ville bruge biblioteket mere, hvis udbuddet af digitale medier blev større.

- Vi ved godt, at bogen stadig er omdrejningspunktet, men brugerne bliver måske mere interesserede, hvis der er de her digitale tilbud, siger Vagn Ytte Larsen.

Stigningen sker efter fornyet fokus på netop digitale medier. Biblioteker over hele Danmark forsøger i disse dage at gøre det nemmere og mere indbydende at låne lydbøger og musik, og det vil de også arbejde for i fremtiden, siger formand for Bibliotekarforbundet Pernille Drost.

- Bibliotekerne har prioriteret de digitale medier, og for brugerne betyder forskellen mellem en lydbog og en fysisk bog mindre. Vi vil fortsat gøre det lettere at kende alle bibliotekets tilbud, siger Pernille Drost.

- I denne tid er der diskussion om, hvordan biblioteket skal fungere, så det er interessant at finde ud af, hvad folk faktisk bruger stedet til. I alle aldre er folk virkelig gode til at benytte de digitale tilbud, siger hun.

Kristeligt Dagblad har tidligere belyst, hvordan bogen bliver udfordret af andre muligheder på biblioteket, og undersøgelsen bekræfter udviklingen. Fremtidens folkebiblioteker skal kunne omstille sig til de stadige landvindinger inden for teknologi, og biblioteket, som vi kender det, ændrer sig hastigt i denne tid.

Bogen er dog stadig ganske populær, viser undersøgelsen. Otte ud af ti tager nemlig stadig ægte papir med hjem, når de har været forbi biblioteket.

barslev@kristeligt-dagblad.dk