Spis som Jesus

TENDENS En ny sundhedstrend har ramt USA. Boghandlernes hylder bugner med slankelitteratur baseret på en bibelsk kost, som Jesus ville have spist den

Caravaggios maleri af Jesus måltid i Emmaus. Her kan man se et bud på, hvad Jesus spiste, og i USA har helseprædikanter tjent mange penge på bøger om netop det at spise sundt, som Jesus gjorde det.
Caravaggios maleri af Jesus måltid i Emmaus. Her kan man se et bud på, hvad Jesus spiste, og i USA har helseprædikanter tjent mange penge på bøger om netop det at spise sundt, som Jesus gjorde det.

Ville Jesus have spist franske kartofler eller flødeis? Næppe. Derfor bør vi heller ikke gøre det. Sådan tænker og argumenterer tusindvis af amerikanere i øjeblikket, mens de ivrigt bladrer i bøger med bibelske slanketips.

– Hvis det skal lykkes os at lægge vores liv om, er jeg nødt til at vide, hvad Gud ønsker, at jeg skal spise, forklarer den 33-årige Kristin M. Amaro fra San Francisco-området.

Sammen med sin mand og tusindvis af andre overvægtige amerikanere har Kristin lagt sin kost i Vorherres hænder og lever efter forskrifterne i slankebogen "Skaberens diæt" ("The Maker's Diet") i håbet om at smide nogle overflødige kilo og få et bedre liv.

– Andre traditionelle slankekure bygger på afsavn og kunstig mad. Kurene virker ikke eller giver kun midlertidige resultater. Hvis ikke Gud er involveret i sagen, så duer det ikke. Det burde kristne mennesker vide bedre end nogen andre, fastslår Kristin over for Kristeligt Dagblad.

Mennesker har i århundreder søgt åndelige råd og vejledning i Bibelen. Nu påstår flere amerikanere, at de hellige skrifter også har noget at byde på, når vi taler om moderne kostrådgivning.

En af de mest læste bøger er "Skaberens diæt" af Jordan S. Rubin, der udkom for et år siden. Den konkurrerer med titler som "What Would Jesus Eat?" af Don Colbert, Rex Russells "What the Bible Says About Healthy Living" og "God's Way to Ultimate Health" af George Malkmus. Alle bøger, der med afsæt i Bibelen påstår at have opskriften på, hvordan man spiser og lever et sundere og slankere liv.

Kuren, som Kristin følger, anbefaler, at hun skal spise økologisk mad, flere grøntsager, spirer og mere frugt. Der skal færre simple kulhydrater, altså mindre pasta og kartofler, på tallerkenen. Rødt kød bør kun spises i moderate mængder, lyder forskrifterne.

Kosten bør endvidere helst suppleres med diverse vitamin- og kosttilskud, som meget bekvemt kan bestilles via forfatterens hjemmeside www.makersdiet.com. For at få det hele til at gå op i en højere holistisk enhed tilskynder Rubin også til, at slankekosten krydres med både bøn og motion.

På hjemmesiden kan der også købes fitness-programmer på dvd, en dagbog, hvori man kan notere sine fremskridt, samt en håndbog, der forklarer, hvordan man bør spise, skulle man blive ledt i fristelse på en restaurant.

Rubin postulerer, at kroppens oprindelige næringsbehov er genetisk bestemt. Behovene tilgodeses bedst af den oprindelige kost, som var tilgængelig i tidernes morgen. Kosten, som Skaberen spiste. Vores helbreds- og vægtproblemer opstod først for alvor, da vi gik over til at spise moderne mad.

Forfatteren, som selv led af Crohns sygdom – en kronisk betændelsestilstand i tarmene – blev angiveligt kureret, da han begyndte at spise, som vore forfædre havde gjort det: beskedne portioner af sund økologisk mad med masser af frugt og grønt. Hvorfor ikke sprede budskabet og delagtiggøre andre i denne opdagelse?

En anden af helseprædikanterne, den praktiserende læge Don Colbert, forsøger også at kigge bagud i sin bog "What Would Jesus Eat?".

"Stil disse to spørgsmål hver dag om alt, hvad du spiser: Hvorfor spiser jeg dette? Ville Jesus spise dette? Hvis du spørger og svarer ærligt på disse spørgsmål om hver en bid, du putter i din krop, vil du blive konfronteret med to sandheder. Det meste af, hvad vi spiser, skyldes ukloge og ubevidste valg. Det meste af, hvad vi spiser, ville Jesus næppe have spist, hvis han var i vores sko."

Colbert fabulerer en del over, hvilke fødevarer der var tilgængelige på Jesu tid. Fisk var der masser af, oksekød blev gemt til specielle lejligheder såsom til den fortabte søns tilbagevenden. Sluttelig, konkluderes det, har Jesus sikkert spist fisk hver dag, men nok ikke fået kød oftere end en gang om måneden. Colberts tese er, at Jesus ville belære os om vores kost ved eksemplets magt, så derfor bør vi spise som han.

Og når man med stor succes kan udlægge Jesus som kulinarisk forbillede, hvorfor så ikke også prøve med Gud? Det var nemlig ham, der gav os alt, hvad vi behøver, i Edens Have: frugt, grøntsager, nødder og spirer, fastslår den bibelske

kostrådgiver George Malkmus, der meget poetisk kalder sin kristne kur for Halleluja-diæten. Fra sit hovedkvarter Hallelujah Acres i North Carolina agiterer han entreprenant for, at vi skal spise en næsten rå kost med ingen animalske produkter.

Så hvad skal det være? Kød eller fisk? Vegetarisk eller vegansk? Råt eller opvarmet? A la Jesus eller Skaberen? Overfloden af gode råd er så overvældende, at man næsten fristes til at bede om et tegn fra oven.

Helsens messiasser forsøger måske ikke kun af godhed at frelse verden og give os et sundere liv, siger skeptikere. For 60 procent af amerikanerne spiller religion en meget vigtig rolle, siger en nylig Gallup-undersøgelse. Og der bruges årligt 40 milliarder dollar i den amerikanske slankeindustri.

Lægger man to og to sammen, kan det ikke undre, at der naturligvis også er et marked for slankeprodukter som "The Bible Diet Kit", der koster 800 kroner og indeholder en video, bønnekort og "Bible Bars" – snackbarer med honning, sesamfrø og bygkorn.

Ifølge producenterne er den "nye og spændende bibelbar propfyldt med både fysisk og åndelig næring", og baren er fremstillet med inspiration fra femte Mosebog: "et land med hvede og byg, med vinstokke, figentræer og granatæbletræer, et land med oliventræer og honning". Samme sted fås også en Judasbar med jordnødde- og honningsmag.

Men hvad ligger i grunden bag den enorme interesse for og vækst blandt de bibelske diæter, og hvornår startede trenden, spørger vi diætisten Lisa Dorfman, der er talskvinde for den amerikanske pendant til Foreningen af Kliniske Diætister?

– Det startede for alvor med Mel Gibsons film "The Passion of the Christ". Folk begyndte at søge efter svar på alt, lige fra hvordan de skal kontrollere deres overvægt til deres liv. Forfatterne udnytter denne nysgerrighed og søgen. Det generer mig både som kristen og diætist, fordi jeg mener, at disse kure udnytter Herren og vores tro. Det er ernæringsmæssig blasfemi, om man vil.

Så måske skulle man i stedet for at følge rådene i det brogede udvalg af bibelsk slankelitteratur blot gøre som nogle påhitsomme kristne, der har opfundet deres egen løsning på vægtproblemerne. Et helt hjemmegjort 11. bud.

Du skal ikke spise junkfood eller mellem måltiderne, lyder det.

Lotte Malmgren er

freelance-ournalist

kultur@kristeligt-dagblad.dk