Sprogselskab kæmper for at komme på finansloven

Vi bliver alle dårligere sprogbrugere hvis digital ordbog ikke løbende opdateres, siger direktøren for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Op mod 130.000 gange hver eneste dag leverer Det Danske Sprog- og Litteraturselskab viden om danske ords betydning og anvendelse. Så mange daglige opslag er der i Den Danske Ordbog på selskabets hjemmeside, ordnet.dk. Hjemmesiden opdateres tre gange om året, og hver gang bliver der registreret mellem 500 og 1500 nye ord eller nye betydninger af eksisterende ord. De opdateringer er nu kommet i fare, fordi selskabet ikke er sikret en plads på finansloven.

Som det er nu, lever online-ordbogens aktualitet af en bevilling på 1,5 millioner kroner fra Kulturministeriet. Samt en årlig bevilling på 1,7 millioner kroner fra Carlsbergfondet, der kun løber til og med 2021. Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordbogsarbejde figurerer ikke på regeringens finanslovsforslag for næste år, og det bekymrer selskabets direktør Karen Skovgaard-Petersen. Hun mener, at en fast årlig bevilling på finansloven på fire til fem millioner kroner vil være rimeligt, da Den Danske Ordbog er en af de mest benyttede vidensressourcer om det danske sprog.

”Hvis vi ikke længere kan opdatere med nye ord og betydninger flere gange om året, vil vi allesammen blive mindre informerede om det danske sprog og dermed dårligere sprogbrugere,” siger Karen Skovgaard-Petersen, der i øjeblikket er i gang med at kontakte Folketingets kulturordførere for at gøre opmærksom på, hvor vigtigt det er for selskabet at få en mere varig plads på finansloven.

Ud over ordnet.dk arbejder Det Danske Sprog- og Litteraturselskab sammen med hjemmesiden lex.dk, hvor brugerne, hvis de møder et ord, de ikke forstår, kan klikke sig direkte ind i Den Danske Ordbog.

”Den metode vil vi meget gerne implementere til andre hjemmesider, som mange danskere benytter, men det kræver, at vi er sikret en varig plads på finansloven,” siger Karen Skovgaard-Petersen.

Som det ser ud nu, råder ordbogen næste år kun over beløbet fra Carlsbergfondet, der udgør lidt over halvdelen af det dette års støttebeløb.