Prøv avisen
Boguddrag

Står Danmark foran en ny reformation?

Luther Foto: AP/DPA

Hvor er troen på vej hen i det danske, lutherske samfund? I nyt trebindsværk om Reformationens historie og betydning for dansk kultur ser forskere og meningsdannere også frem i tiden. Vi bringer her et uddrag af værkets indlæg om fremtidsscenarier for religion i Danmark skrevet af Kristeligt Dagblads udviklingschef Morten Thomsen Højsgaard

2036.

Årstallet ligger endnu så langt ude i horisonten, så fjernt fra nutidens diskussioner om religion og politik, så hinsides statistikeres ellers omsiggribende prognoser, at det virker nærmest uvirkeligt eller hen i vejret. Men i forhold til markeringen i Danmark af 500-året for reformationen, så er og bliver år 2036 en milepæl af de helt store.

For selvom Martin Luthers 95 teser fra 1517 indvarslede Reformationen og blev kimen til protestantismen set med internationale briller, så var det først i 1536, at Danmark officielt blev evangelisk-luthersk.

At rejse fra Wittenberg til Viborg var bestemt ikke umuligt i 1500-tallets landbrugssamfund, men det var en luksus, der var forbeholdt de færreste. I det 21. århundrede skal alting gå hurtigere: rejser, erkendelser, omstillinger på arbejdsmarkedet for slet ikke at tale om den personlige udvikling.

Så hvad kan der ikke nå at ske i løbet af de 19 år, der vil gå, fra det officielle Danmark i 2017 markerer 500-året for Luthers reformation, til år 2036, hvor det hele måske skal gentages, men så blot med endnu mere fokus på det særligt danske i hele sagen?

Hvad kommer der til at ske med den evangelisk-lutherske folkekirke i et dynamisk Danmark frem mod år 2036? Hvor er den reformatoriske arv på vej hen i det danske velfærdssamfund og i den stadig mere multireligiøse og multikulturelle virkelighed, der nu sætter sit præg på den offentlige dagsorden?

Andre læser lige nu